2019-03-23 16:55


CARTEL ALFA: Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari în 2016, raportat la creşterea productivităţii

 |  12:16
CARTEL ALFA: Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari în 2016, raportat la creşterea productivităţii

Salariile în Uniunea Europeană (UE) trebuia să fie de patru ori mai mari, în ultimii 16 ani, dacă ar fi reflectat pe deplin creşterea productivităţii, în timp ce salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari în 2016, ţinând cont de creşterea productivităţii, susţin reprezentanţii CNS Cartel Alfa, într-un comunicat de presă în care se face referire la un raport întocmit de Institutul Sindical European (ETUI) şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES).

"Noile calcule ale Institutului Sindical European (ETUI) şi Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) arată că majorările salariale în Uniunea Europeană, în ultimii 16 ani, ar fi fost de patru ori mai mari dacă ar fi reflectat pe deplin creşterea productivităţii. În teoria economică standard, creşterile salariale ar trebui să urmeze creşterea productivităţii. Însă, în Europa, productivitatea a crescut mult mai mult decât salariile", se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit calculelor, din 2000 şi până în 2016, productivitatea a urcat de trei ori faţă de creşterea salariilor în Germania şi Croaţia şi de două ori mai mult decât creşterea salarială din Polonia şi Belgia.

De asemenea, în Austria, productivitatea a crescut cu 65% mai mult decât salariile, cu 60% în Spania şi 30% în Olanda.

În acelaşi timp, în Ungaria, România, Portugalia şi Grecia salariile reale au scăzut, în ultimii 16 ani, în timp ce productivitatea a crescut. De altfel, CNS Cartel Alfa consideră că, în 2016, salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari, raportat la creşterea productivităţii.

"Creşterea salariilor a rămas în urmă de ani de zile. Lucrătorii nu primesc o parte echitabilă din valoarea muncii lor. Diferenţa mare dintre creşterea productivităţii şi creşterea salariilor oferă o dovadă solidă a necesităţii creşterii salariilor pentru lucrătorii din întreaga Europă", afirmă Esther Lynch, secretar confederal al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC).

În România, eliminarea contractului colectiv la nivel naţional şi imposibilitatea, prin efectul legii, de a încheia contracte colective la nivel de sector au influenţat negativ evoluţia salariilor, mai ales în sectorul privat, sunt de părere reprezentanţii Cartel Alfa. În acest sens, se menţionează că, la nivel de companie, doar 1 din 20 salariaţi din sectorul economic beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă.

"Blocajele în negocierea colectivă sunt cauzate de reforma legislaţiei muncii impusă de FMI în 2011 şi pe care toate guvernele de atunci au refuzat să o corecteze. Pentru a obţine o creştere decentă şi sensibilă a salariilor trebuie să aibă loc negocieri colective între sindicate şi angajatori, iar Guvernul trebuie să deblocheze legislaţia pentru a permite şi încuraja negocierile salariale colective', a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Conform comunicatului, 2016 este cel mai recent an în care sunt disponibile date privind salariile la nivel european şi, chiar dacă de atunci s-au întregistrat creşteri salariale, inclusiv unele negocieri substanţiale în Germania, faptul că productivitatea a depăşit cu mult salariile în acest secol este o realitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-04-19

TAGURI: cartel alfa, salariile romanilor,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...