2017-01-24 23:21


Cât ar pierde cei care au bani în bănci, în caz de faliment

 |  18:45
Cât ar pierde cei care au bani în bănci, în caz de faliment

Preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelorîn Sistemul Bancar (FGDSB), Eugen Dijmărescu, a declarat că, în cazul unui faliment bancar, românii cu depozite de peste 100.000 de euro ar pierde, cumulat, 5,6 milioane de lei. “Fondul de Garantare a Depozitelor acoperă jumătate din suma din depozitele bancare.

În bănci sunt depozite în valoare de 275miliarde de lei,din care138 de miliarde sunt garantate în caz de faliment. Asta pentru că Fondul nu despăgubeşte decât populaţia şi IMM-urile. Populaţia are depozite de 104 miliarde de lei,iar din ele 98,4 miliarde suntgarantate. Românii ar pierde5,6 miliarde de leicumulat, vorbim despre cei care au în cont peste 100.000 de euro”,a declarat Dijmărescu.Oficialul a precizat că, în cazul unui faliment bancar, deponenţii ar trebui, potrivit legii, să îşi recupereze banii în maximum 20 de zile de la declararea de către BNR a stării de incapacitate de plată a băncii respective, “fără cerere, doar cu buletinul de identitate”.

Fondul de Garantare are posibilitatea, în cazul că fondurile sale nu ajung, să se ducă şi în piaţă să se împrumute şi eventual la Ministerul Finanţelor, care va face plăţile în 15 zile. “În 24 de ore de la declararea stării de insolvenţă, banca respectivă pune la dispoziţia FGDSBlista deponenţilor cu sumele pe care aceştia le au în depozite. Fondul face netul şi transferă într-un interval de până la patru zile această listă împreună cu resursele financiare la băncile mandatate să facă plăţile pe teritoriul ţării, fiind avute în vedere băncile cu cele mai multe sucursale. BRD şi BCR sunt băncile care ar fi recomandate să facă plăţile”, a spus Dijmărescu.

Fondul dispune în prezent de sume care totalizează 2,3 miliarde de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: Eugen Dijmărescu, Fondul de Garantare, pierderi faliment bancarComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image