2017-01-21 04:10

ECONOMIE


Amenzile care vor scumpi benzina

 |  21:00
Amenzile care vor scumpi benzina

După ce au depăşit pragul psihologic de 6 lei/litrul de benzină, românii ar putea fi obligaţi să plătească, anul viitor, între 7 şi 8 lei/litru de carburant, din cauza posibilelor amenzi astronomice pe care Consiliul Concurenţei le-ar putea aplica firmelor din domeniu.

Benzinarii români care au decis, simultan, scoaterea unui sortiment de benzină de pe piaţă în anul 2008 ar putea fi sancţionaţi cu o amendă de până la 10% din cifra lor de afaceri cumulată, după cum deja se vehiculează. „Liderii pieţei de pe piaţa carburanţilor ar putea fi amendaţi cu până la 10% din cifra lor de afaceri. Dacă unul dintre jucătorii principali pe piaţa carburanţilor primeşte o amendă de 300 milioane de euro, se golesc şoselele. Şoferii vor avea un şoc, benzina şi motorina vor costa între 7 şi 8 lei/litru”, ne-au spus sursele citate.

Pe de altă parte, liderii pieţei carburanţilor, respectiv Petrom, Rompetrol şi LukOil au realizat, cumulat, o cifră de afaceri de 5,64 miliarde de euro în 2010, astfel încât doar aceste trei companii pot primi o megaamendă de 282 milioane de euro, informează money.ro. „Există o posibilitate destul de mare să se dea o amendă de 4-5% din cifra de afaceri. Amenda maximă pentru cartel este de 10% însă, în acest caz, cred că va fi dată una pentru o faptă de gravitate medie. Maxim 5%, nu mai puţin de 3%”, ne-au spus sursele citate.

„Consiliul Concurenţei a dat cu oiştea-n gard”

Analistul financiar Ionel Blănculescu ne-a precizat că „scoaterea unui sortiment de benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb de pe piaţă, de către anumiţi jucători de pe piaţa carburanţilor, nu se poate considera cartel”. „Consiliul Concurenţei a dat cu oiştea-n gard, manganul eliminat în mediul înconjurător afectează grav sănătatea oamenilor. Manganul, ca substitut al plumbului, are un grad înalt de nocivitate, în special asupra sistemului nervos, având efecte neurologice. Mai mult, crează afecţiuni motorice şi tulburări psihice. Se pare că o formă a bolii Parkinson este numită manganism şi este legată de expunerea la mangan. Consiliul Concurenţei nu poate amenda benzinarii pe acest temei, nu se poate interpreta scoaterea acelui sortiment de benzină ca o înţelegere. Consiliul Concurenţei încearcă să îşi justifice cheltuiala cu investigaţia”, consideră Blănculescu. Acesta estimează că preţurile la carburanţi vor creşte, anul viitor, în medie cu 10%. „Doar dacă dă valul puternic de criză peste noi, preţurile carburanţilor vor scădea”, ne-a mai spus analistul financiar.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, apreciază că „funcţionarii de la Consiliul Concurenţei ar fi trebuit să îşi facă treaba de mult”. „Nu se ştie dacă vor creşte preţurile la carburanţi în cazul în care se aplică amenzile. Dacă se aplică aceste amenzi de către Consiliul Concurenţei vor fi anumite situaţii delicate pentru jucătorii pincipali de pe piaţă”, a spus Tache.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02

TAGURI: benzina, cartelComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image