2019-01-24 06:40


Câte oferte au la dispoziție BUCUREȘTENII care vor să-și schimbe furnizorul de ENERGIE. Cine propune cel mai bun preț de pe piață

 |  12:02
Câte oferte au la dispoziție BUCUREȘTENII care vor să-și schimbe furnizorul de ENERGIE. Cine propune cel mai bun preț de pe piață

Consumatorii casnici de energie electrică din Capitală au la dispoziție pe piața liberă 45 de oferte de contracte la prețuri mai mici decât cele pe care le oferă furnizorul de ultimă instanță, dar și 11 oferte la prețuri mai mari, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) pe comparatorul de prețuri și analizate de Agerpres.

În București, furnizorul de ultimă instanță, adică cel tradițional, este Enel Muntenia Sud, care livrează energie la un preț stabilit de ANRE. Acest preț final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi și contribuție la cogenerare.

Însă consumatorii trebuie să știe că pot renunța oricând la contractul actual cu Enel și pot alege dintr-o listă de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firmă care are licență de furnizare a electricității.

Astfel, din datele afișate de comparatorul de prețuri reiese că există 45 de oferte cu prețuri mai mici decât ale furnizorului tradițional. Totuși, trebuie să fim atenți că aceste oferte afișează doar prețul energiei, însă de cele mai multe ori firmele cer și un tarif de rezervare pe zi.

Dacă luăm cea mai bună ofertă din punctul de vedere al prețului, cea a furnizorului Tinmar Energy, prețul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai puțin decât tariful de ultimă instanță, însă se adaugă un abonament de 0,35 lei pe zi.

Următoarele două oferte sunt ale Enel Muntenia Sud și Enel Energie, dar pentru piața concurențială, la prețul de 0,4614 lei pe kWh, cu 20,42% mai mic decât tariful plătit prin actualul contract. Compania cere și un abonament de 0,16 lei pe zi.

Și E.ON Energie are o ofertă cu 18,65% mai mică, respectiv 0,4722 lei pe kWh, plus 0,2 lei pe zi abonament.

Prețul reglementat, mai mare cu 8% de la 1 iulie

ANRE a scumpit energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat cu 8% în medie de la 1 iulie, însă reprezentanții autorității au sfătuit de mai multe ori consumatorii să se orienteze și spre piața liberă, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.

"Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piața liberă, prețul nu crește, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare", a arătat Niculae Havrileț, președintele ANRE, la finele lunii trecute.

El a explicat că furnizorii tradiționali, care oferă energie în regim de ultimă instanță, au cel mai mare preț de pe piață, pentru că acești furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar și consumatorilor care rămân fără furnizor.

Potrivit lui Havrileț, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenți în primul rând la preț, apoi la condițiile contractuale, în ce situații pot fi deconectați și în ce condiții se face plata.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-11

TAGURI: consumatori casnici, oferte, funizor, energie, pret, anre, bucuresteni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...