2018-12-13 15:15


Cele mai multe oferte imobiliare sunt false

 |  20:59
Cele mai multe oferte imobiliare sunt false

Aflate în pragul falimentelui din cauza tranzacţiilor tot mai puţine, unele agenţii imobiliare apelează la metode neortodoxe ca să-şi rotunjească veniturile. Ele îşi „ţepuiesc” sistematic clienţii prin diverse metode, de la anunţuri false postate pe internet la comisioane mai mari decât cele prevăzute iniţial. Specialiştii de pe piaţa imobiliară confirmă fenomenul care a luat amploare în ultima perioadă. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a intrat pe firul afacerilor necurate şi a dat amenzi de peste 100.000 de euro în prima parte a anului.

Una dintre practicile frecvente ale firmelor de profil este postarea de anunţuri false pe internet în vederea atragerii atenţiei şi a strângerii de contacte ale celor interesaţi. Astfel, cele mai multe oferte publicate pe site-urile agenţiilor imobiliare sau în rubricile de anunţuri sunt false. „Apartament cu două camere în zona Obor, cu toate facilităţile, preţ 45.000 de euro” este un exemplu de anunţ care te determină să ceri mai multe amănunte. 

După ce este contactat agentul imobiliar, acesta spune că oferta nu mai este valabilă, dar poate oferi un apartament la fel de bun, doar că este „un pic” mai scump, iar comisionul mai mare. În cazul în care nu reuşeşte să vândă ceva, agentul măcar îmbogăţeşte în mod ilegal baza de date a firmei. „Aceşti aşa-zişi agenţi se bazează pe faptul că  principalul criteriu de cumpărare este preţul. Cauţi să închiriezi o garsonieră dotată cu tot ce este necesar în Dristor, pentru care se cer 200 de euro şi de fapt ţi se oferă una de 250 de euro, murdară şi fără facilităţi, dar eşti avertizat că oferta este excelentă, pentru că toamna chiriile vor creşte”, a afirmat Daniel Oprea, agent imobiliar autorizat.  Dacă metoda nu are succes, agenţii copiază un anunţ dat de un anumit proprietar şi îl aruncă pe internet la preţuri diferite. Deşi este ilegal, acest lucru se întâmplă frecvent pe piaţa din România.

Aceeaşi clădire, preţuri diferite

Practic, o ofertă de 90.000 de euro va ajunge în zeci de locuri cu preţuri cuprinse între 60.000 de euro, anunţ dat de un agent care vrea să-şi atragă cumpărători (şi să propună alte oferte după metoda de mai sus) şi 110.000 de euro, preţ dat de un agent care vrea să-l scoată de fapt la 100.000 de euro.

Specialiştii din imobiliare susţin că oamenii ocolesc în acest moment  agenţiile din cauza lipsei de profesionalism a unora dintre cei care practică această meserie. „Din nefericire, există şi agenţii care apelează la metode mai puţin legale în goana după clienţi. Nu fac cinste breslei şi acest lucru ar trebui sancţionat imediat de autorităţile statului. Multe lucruri negative se întâmplă şi din cauza celor care angajează agenţi fără experienţă. Dacă am putea, am da o lege prin care cei care nu au urmate nişte cursuri să nu poată practica meseria de agent imobiliar”, a declarat Ileana Preda, reprezentantul Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...