2018-06-25 05:17


Centrala Cernavodă rezistă unui cutremur de peste 8 grade Richter

 |  20:02
Centrala Cernavodă rezistă unui cutremur de peste 8 grade Richter

Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) de la Cernavodă poate rezista, fără a fi afectată siguranţa funcţionării sale şi a sănătăţii populaţiei, la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter, deşi testele de stres efectuate au luat în calcul un seism de 7,8 grade pe scara Richter, a declarat, joi, Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

,,Raportul rezultat în urma misiunii de evaluare organizate de Comisia Europeană pentru revizuirea testelor de stres implementate de Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) de la Cernavodă a arătat că rezistă până la 0,4 g fără pierderea funcţiilor de securitate nucleară şi deci nu au fost identificate puncte slabe. Aceasta în condiţiile în care cutremurul maxim posibil estimat pentru România generează o acceleraţie orizontală maximă la nivelul solului de 0,18 g, echivalentul unui cutremur de 7,8 grade pe scara Richter”, a precizat Vajda Borbala.

În perioada 12-15 martie 2012, echipa de experţi internaţionali care a vizitat CNE Cernavodă a revizuit rezultatele testelor de stres şi a recunoscut marjele de siguranţă existente pentru evenimente externe, conform raportului publicat de Comisia Europeană.

,,SN Nuclearelectrica va investi la CNE Cernavodă circa 50 milioane de euro pentru o serie de proiecte noi, care au în vedere îmbunătăţirea siguranţei şi creşterea capacităţii de a rezista la situaţii de accident sever. Proiectele se vor implementa în perioada 2012-2013”, a mai arătat Vajda Borbala.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova