2017-01-24 01:02


Centrala Nucleară Cernavodă a început reevaluarea gradului de securitate a celor două unităţi

 |  19:22
ComisiaNaţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a solicitatconducerii Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă (CNE), la cerereaComisiei Europene, să reevalueze gradul de securitate a celor două unităţi încazul unui cutremur puternic, după accidentul de la centrala Fukushima.

Gradulde securitate nucleară va fi reevaluat prin aplicarea unui "test destres" care trebuie să indice modul în care s-ar comporta centrala însituaţii extreme, precum un seism sau inundaţii care depăşesc bazele deproiectare, pierderea totală a alimentării cu energieelectrică şi a sursei finale de răcire, accidente care afectează instalaţiilede stocare a combustibilului uzat, relevă un document guvernamental.

La 11martie, Japonia a fost afectată de un cutremur puternic, urmat de un valtsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de laFukushima în urma cărora au fost înregistrate emisii radioactive în atmosferă.Accidentul nuclear de la centrala Fukushima a fost unul dintre cele mai gravedin istoria Japoniei.

În urmaacestui accident, Comisia Europeană a solicitat reevaluarea securităţiicentralelor nuclearo-electrice din Uniunea Europeană, prin efectuarea unor"teste de stres".

"CNCANa solicitat CNE Cernavodă să realizeze această reevaluare a securităţii nucleare,proces care a demarat la începutul lunii iunie şi va fi încheiat până lasfârşitul acestui an", se arată în document.

Rezultatulacţiunii de reevaluare va trebui transmis Comisiei Europene, un raportpreliminar urmând să fie redactat până la 15 septembrie.

Înprimăvara acestui an, după accidentul produs la centrala Fukushima, CNCAN aanunţat că emisiile radioactive de la unitatea din Japonia nu prezintă riscradiologic pentru România, iar analiza centralei de la Cernavodă arată căaceasta este mai sigură decât cea din Japonia.

Lacentrala de la Cernavodă sunt funcţionale două reactoare, care asigurăaproximativ 20% din producţia de electricitate la nivel naţional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image