2017-01-22 05:44

ECONOMIE


Centrul pentru fonduri UE, întârziat cu 5 ani

 |  18:18

La mai mult de 5 ani de la aderarea României la UE, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a inaugurat ieri un centru de informare privind fondurile structurale şi de coeziune. La acest centru, cetăţenii pot obţine date cu privire la finanţările din fondurile structurale şi de coeziune acordate României de UE. Specialiştii salută apariţia acestei instituţii, dar sunt sceptici cu privire la utilitatea ei, dată fiind înfiinţarea tardivă.

„Prin crearea acestui centru, MAEur doreşte să contribuie la informarea şi educarea continuă a publicului larg, a beneficiarilor şi a potenţialilor beneficiari în legătură cu avantajele concrete obţinute de România prin implementarea proiectelor finanţate din instrumente structurale, precum şi referitor la condiţionalităţile şi rigorile din procesul de obţinere a finanţărilor”, informează ministerul.

Leonard Orban admite că centrul de informare a apărut cu întârziere. „Acest centru vine târziu în peisajul fondurilor europene. Totuşi, mai bine mai târziu decât niciodată. Centrul se va ocupa de gestionarea celor 7 programe operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, cu excepţia fondurilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală”, a precizat ministrul afacerilor europene.

Agathon: Domnul Orban face eforturi disperate

Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, declară că apariţia unui astfel de centru este binevenită, dar, în acelaşi timp, consideră că măsura este o dovadă a disperării Guvernului de a atrage mai mulţi bani europeni. „Evident că e bine mai târziu decât niciodată. Centrul acesta e foarte bun, chiar dacă aproape 60% din români se laudă că ştiu ce sunt alea fonduri structurale. Oricum, scopul principal al acestei idei a MAEur este atragerea de fonduri. Practic, domnul Orban face eforturi disperate să adune cele  6 miliarde pe care le vrea domnul prim-ministru Ungureanu până la sfârşitul anului”, ne-a declarat Agathon. În opinia sa, înfiinţarea acestui centru va lovi în interesele firmelor care intermediau obţinerea de fonduri structurale. „În mod clar, acest centru va lua un pic pâinea de la gura firmelor de consultanţă şi bine le face. Oricum, aceste firme iau mulţi bani pentru a presta acelaşi serviciu pe care cineva cu un calculator l-ar obţine gratuit. În mod evident însă, în cazul oamenilor care nu au alte metode de informare, firmele de consultanţă vor rămâne o variantă viabilă. Eu, personal, nu cred că vor primi o lovitură”, a conchis Dan Matei Agathon.

Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale  funcţionează, începând de ieri, pe Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 54B, sector 1, Bucureşti. Publicul interesat de finanţări şi de informaţii din zona fondurilor europene pot obţine sprinjin fie la adresa menţionată, fie prin telefon la numărul (021)9340 sau e-mail la sau pe pagina de internet .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: Agathon, Orban, MAEur, Centru, fonduri UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image