2018-07-18 19:41


CERTIFICATE VERZI - Autorităţile caută soluţii pentru tăierea profiturilor prea mari la energiile verzi

 |  21:00
CERTIFICATE VERZI - Autorităţile caută soluţii pentru tăierea profiturilor prea mari la energiile verzi

Autorităţile caută soluţii pentru susţinerea, potrivit legii, a producţiei de energie din surse regenerabile, astfel încât nici consumatorii, casnici sau industriali, să nu fie grevaţi de costuri suplimentare greu de suportat. În ultima perioadă, producătorii de energie verde au trecut la un adevărat “asalt” asupra autorităţilor ca să nu fie modificate schemele de subvenţionare, devenite mult prea generoase pentru aceştia, dar cu impact asupra facturilor la curent. De aceea, se pune problema ca sistemul de subvenţionare să fie modificat.

Analizele preliminare arată că sistemul de subvenţionare prin intermediul certificatelor verzi (CV) a atins punctul de supracompensare, ceea ce presupune, potrivit legii, ajustarea acestui sistem, pentru unele tehnologii. Tot potrivit legii, acest lucru se poate face din 2014, dar autorităţile doresc să modifice sistemul mai devreme, pentru a nu influenţa excesiv valoarea facturilor la energie, care a crescut, de la începutul anului, în medie, cu 10%, din care 4% reprezintă cheltuielile cu schema-suport pentru energiile regenerabile. Preocupările autorităţilor sunt determinate de faptul că aceste certificate verzi sunt plătite, în cele din urmă, de către consumatorii finali, precum populaţia şi industria, care trebuie să facă faţă pe o piaţă globală unde nu există aceste costuri suplimentare cu energia verde.

Marea dilemă a autorităţilor este să găsească un echilibru între susţinerea energiei verzi, concomitent cu valori rezonabile ale facturilor la energie. Pe de altă parte, un punct important este păstrarea legislaţiei în domeniu, pentru a nu se transmite un mesaj de inconsecvenţă legislativă.

Costuri rezonabile

De aceea, autorităţile iau în calcul ca, pentru populaţie, toată energia din surse regenerabile să fie prinsă într-un “coş” în care mai intră alte tipuri de energie, de regulă cele mai ieftine, precum cea hidro şi nucleară. În acest fel, facturile la curentul electric pentru populaţie vor avea valori rezonabile.

Pe de altă parte, pentru producătorii de energii regenerabile, legislaţia aprobată de Comisia Europeană permite scăderea numărului de certificate verzi în situaţii de supracompensare.

Analizele preliminare dau ca certă reducerea CV pentru energia fotovoltaică, pentru că şi tehnologia a evoluat foarte mult, iar costurile s-au redus simţitor. Autorităţile iau în calcul menţinerea numărului de certificate verzi ce rezultă din analiza ce trebuie finalizată până la sfârşitul lui martie, dar nu toate vor fi puse “în circulaţie”. Se va merge pe principiul “veniturilor amânate” din tarifele la gaze şi electricitate. Acele certificate ce nu vor intra imediat în circuit, vor fi disponibilizate după o anumită perioadă de timp, când piaţa se va stabiliza în urma derulării procesului de liberalizare a preţurilor. Se aşteaptă ca, în aceste condiţii, preţul certificatelor să scadă, iar influenţa lor în facturi să fie cât mai rezonabilă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-08-11

TAGURI: Certificate_verzi, venituri_amanate, fotovoltaica, preturi, energie_regenerabila

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova