2017-01-23 10:37


CFR Călători, înglodată în datorii de aproape 600 milioane de lei

 |  15:34
CFR Călători, înglodată în datorii de aproape 600 milioane de lei

CFR Călători înregistra la finalul lunii iunie arierate de circa 600 milioane lei, urmând să fie continuată politica de reduceri a cheltuielilor la serviciile de exploatare şi diminuarea tarifelor la unele prestaţii, potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea NewsIn. "Şi în perioada următoare va fi continuată politica de reduceri a cheltuielilor în ceea ce priveşte serviciile de exploatare executate de terţi, prin diminuarea tarifelor la unele prestaţii", au precizat reprezentanţii CFR Călători. CFR Călători înregistra la 30 iunie, arierate în valoare de 594,8 milioane lei (141,8 milioane de euro).

Valoarea energiei electrice de tracţiune datorată către CNCF CFR, compania care gestionează infrastructura, este de 23,4 milioane de lei. "În vederea acoperirii obligaţiilor de plată ale operatorului naţional de transport feroviar de pasageri, de curând a fost emisă Ordonanţa nr. 10/2011 privind rectificarea bugetului de stat", au mai spus reprezentanţii CFR Călători. Ordonanţa prevede că în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va fi cuprinsă suma de 432,8 milioane de lei la subvenţii, pentru Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători - SA, precum şi suma de 236,6 milioane de lei pentru acoperirea obligaţiilor de plată la capitolul asigurări şi asistenţă socială. CFR Călători şi-a majorat pierderile în primul semestru cu peste 70%, la 125,4 milioane de lei (29,5 milioane de euro), faţă de primele şase luni 2010, în timp ce veniturile s-au diminuat cu 6%, la 1,07 miliarde de lei. Traficul de călători pe calea ferată a scăzut în primul semestru cu 7%, la 27,8 milioane de pasageri, comparativ cu nivelul din primele şase luni din 2010 de 29,8 milioane pasageri. Scăderea numărului de pasageri a fost determinată de diminuarea numărului de navetişti pe fondul reducerii locurilor de muncă, de scăderea vitezei de circulaţie din cauza lucrărilor la infrastructura feroviară, dar şi de creşterea ratei de motorizare şi de trendul crescător în cota de piaţă a transportului auto, potrivit reprezentanţilor CFR Călători. În ceea ce priveşte cheltuielile, în intervalul ianuarie - iunie CFR Călători a raportat o uşoară scădere, la 1,19 miliarde lei, de la 1,21 miliarde lei în primele şase luni 2010. "În anul 2011, CFR Călători a continuat şi a menţinut programul de reducere a cheltuielilor atât în ceea ce priveşte serviciile executate de terţi prin reducerea tarifelor la unele prestaţii, cât şi a cheltuielilor cu personalul. Astfel, cheltuielile din primul semestru al anului 2011 se situează uşor sub cele din aceeaşi perioadă a lui 2010. Această reducere este mai importantă decât ar putea părea la o primă analiză a cifrelor, întrucât s-a realizat pe fondul creşterii semnificative a cheltuielilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese", au declarat reprezentanţii CFR Călători. În luna iulie, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a decis schimbarea conducerii companiei, la cârma căreia se afla Liviu Cristian Pescăraşu. Măsura a fost luată ca urmare a unor nereguli constatate de Corpul de Control al ministrului privind procedurile de achiziţie publică pentru repararea de automotoare. Corpul de Control a constatat nereguli în fundamentarea preţului pentru respectiva achiziţie, precum şi absenţa avizelor de la autorităţile în domeniu pentru documentaţia tehnică, conform procedurilor.

Locul acestuia a fost luat de Dorin-Ioan Maer, care a fost până în luna aprilie director al regionalei CFR Constanţa. Restructurarea CFR Călători pentru creşterea eficienţei serviciilor feroviare este una dintre măsurile asumate de Executiv faţă de Fondul Monetar Internaţional. Restructurarea companiei are în vedere inclusiv modificarea contractelor de servicii pentru pasageri, printr-o mai bună recuperare a costurilor, iar planul strategic va ţinti o reducere de 15% a pierderilor şi eliminarea arieratelor noi în 2011.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image