2015-04-28 09:45 | Versiunea mobila

China devine cea mai mare putere comercială a lumii

C.T. | 2014-01-10 12:59
China devine cea mai mare putere comercială a lumii

Schimburile comerciale ale Chinei au trecut pentru prima dată în 2013 pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ceea ce face din China cea mai mare putere comercială a lumii, devansând SUA, arată datele publicate vineri de Administraţia vamală chineză, transmite AFP.

Exporturile chineze au crescut cu 7,9% în 2013 până la 2.210 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 7,3% până la 1.950 miliarde de dolari, astfel că valoarea schimburilor comerciale ale Chinei au ajuns la 4.160 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Washington vor da publicităţii cifrele finale abia în luna februarie, însă în perioada ianuarie-noiembrie 2013 schimburile comerciale ale SUA s-au ridicat la 3.570 miliarde de dolari.

“Cel mai probabil, China a devansat SUA devenind cea mai mare putere comercială a lumii în 2013”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei vamale chineze, Zheng Yuesheng.

Excedentul comercial al Chinei s-a ridicat la 259,75 miliarde de dolari, în creştere cu 12,8% comparativ cu 2012. În schimb, excedentul comercial chinez s-a redus peste aşteptări în ultima lună a anului trecut, când a înregistrat o scădere de 17,4% în ritm anual până la 25,64 miliarde dolari, sub estimările analiştilor intervievaţi de Dow Jones Newswires, care mizau pe un excedent de 32,2 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană a rămas cel mai mare partener comercial al Chinei în 2013, urmată de China, ţările din Asociaţia statelor din Asia de Sud-Est (Asean), Hong Kong şi Japonia. Împreună, UE, SUA şi Japonia au fost responsabile pentru 33,5% din schimburile comerciale ale Chinei, în scădere cu 1,7% comparativ cu 2012, ceea ce sugerează că au crescut schimburile comerciale cu economiile emergente.

Performanţele comerciale ale Chinei vin într-un context în care a doua economie a lumii a înregistrat performanţe mixte, încetinind în prima jumătate a anului pentru a reveni în trimestrul al treilea. Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, a anunţat că vrea să facă din cererea internă principalul motor al economiei, în condiţiile în care în prezent acest rol este jucat de investiţiile publice.
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Când putem beneficia de garanţiile comerciale legale

Garanţia legală reglementată la nivelul Uniunii Europene permite consumatorilor să solicite,... 14 Apr 2015 | (0)

Ponta reînvie „tiranii portocalii”. Premierul a serbat trei ani de când a preluat puterea

Premierul Ponta, alături de parlamentarii PSD și ai celorlalte partide din arcul guvernamental, a... Acum 13 ore | (0)

Tăriceanu: Oamenii trebuie anchetaţi în libertate, altfel e exces de putere

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că oamenii trebuie să fie... 27 Apr 2015 | (2)

Ungureanu: Actuala putere a trişat în urmă cu trei ani, a negociat cu laşii

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a precizat, luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook,... Acum 23 ore | (1)

TAGURI: china, SUA, mare, putere, comerciala, lumii