2018-12-11 13:26


China Gezhouba Group vrea să investească în hidrocentrala Tarniţa, proiect de peste un miliard euro

 |  13:59
China Gezhouba Group vrea să investească în hidrocentrala Tarniţa, proiect de peste un miliard euro

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit joi, la Beijing, cu o delegaţie a companiei chineze China Gezhouba Group International Engineering Co., care şi-a exprimat intenţia de a se implica în realizarea hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti. "Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului României şi suntem decişi să-l implementăm cât mai repede", a declarat Ariton, citat de NewsIn. De asemenea, ministrul a invitat compania chineză să participe şi la realizarea altor proiecte de infrastructură din România, dar şi la selecţia investitorilor, pe care Hidroelectrica SA o va lansa în curând.

China Gezhouba Group International Engineering Co (CGGC) este una dintre principalele companii chineze de stat de investiţii în infrastructura de transport, energie şi turism. China Gezhouba Group International Engineering Co a fost principalul contractor al hidrocentralei „Trei defilee”, cea mai mare hidrocentrală din lume. De asemenea, CGGC a realizat sau a participat, în Republica Populară Chineză, la construcţia a peste 100 de hidrocentrale precum şi la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii (autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuinţe etc.).

Consultanţii de la Deloitte au contactat până în prezent peste 100 de potenţiali investitori pentru proiectul construcţiei hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti de 1.000 MW, proiect de peste un miliard euro, iar din aceştia mai mult de zece şi-au exprimat interesul participării la dezvoltarea sa.

Potrivit calendarului agreat, în ianuarie 2012 ar urma să fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de execuţie lucrări este preconizată pentru semestrul II din 2012.

Proiectul va necesita investiţii de 1,028 miliarde euro fără TVA, la care se adaugă şi costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fără TVA. Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni.

Construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti va dura între cinci şi opt ani. Reprezentanţii Hidroelectrica estimează că peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în cele două faze ale construcţiei. Capacitatea lacului superior este de 10 milioane metri cubi apă.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1.000 de MW şi va fi echipată cu patru hidroagregate reversibile turbină-pompă de câte 250 MW fiecare. Totodată, se estimează punerea în funcţiune pentru primele două grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte două în semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.

Hidrocentrala Tarniţa Lăpuşteşti ar urma să contribuie la acoperirea curbei de sarcină estimată pentru anul 2020 prin producerea anuală a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea funcţionării eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic Naţional. Totodată, contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este estimată la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.

Staţia de pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti va produce electricitate şi va consuma surplusul de energie din golul de sarcină. Noaptea, când energia este ieftină, va funcţiona ca pompă, iar ziua va funcţiona ca producător, generator de energie electrică. Hidrocentrala va fi un consumator de energie şi va asigura peste noapte funcţionarea continuă a tipurilor de centrale la care oprirea şi pornirea se produc într-un timp îndelungat, cum sunt de exemplu cele două reactoare de la Cernavodă.

În august 2010, Comisia de negociere constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a numit consorţiul alcătuit din Deloitte Consultanţă (ce asigură managementul echipei de proiect, managementul implementării proiectului, expertiza economico-financiară, modelare, evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiză Tehnică), Banca Comercială Română (expertiză în finanţări), Muşat & Asociaţii (experienţă juridică locală), Herbert Smith (experienţă juridică internaţională), Knight Piesold (expertiză tehnică, comercială şi de protecţia mediului), Tempo Advertising (expertiză relaţii publice şi comunicare). D.M.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-09

TAGURI: Ion Ariton, Beijing, China
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...