2017-01-21 08:30

ECONOMIE


Chinezii şi ruşii intră în cursa pentru CFR Marfă. Vânzarea, până în luna februarie 2012

 |  17:52
Chinezii şi ruşii intră în cursa pentru CFR Marfă. Vânzarea, până în luna februarie 2012
Chiar dacă companiileferoviare au ajuns la datorii de aproximativ 1,5 % din PIB, dintre careaproximativ 200 milioane de euro aparţin societăţii CFR Marfă, MinisterulTransporturilor vrea să vândă 20% din operatorul naţional de transport feroviarde marfă până în februarie 2012. Pe lângă OBB (Căile Ferate Federale Austriece) sau Deutsche Bahn (CăileFerate de Transporturi Călători şi Marfă din Germania) şi companii feroviaredin Rusia, China sau Kazahstan ar putea fi interesate de acţiunile CFR Marfă,operatorul de marfă devenind “capulde pod” al intrării pe piaţa europeanăa societăţilor feroviare din Est.

După „curăţarea” societăţiiCFR Marfă, prin trimiterea în şomaj a peste 10.000 de salariaţi şi pentru arespecta angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional, MinisterulTransporturilor a demarat procedurile de privatizare a companiei. Astfel, primaetapă privind demararea procedurilor de privatizare a CFR Marfă constă învânzarea unui pachet de 20% din acţiuni prin ofertă publică iniţială, “urmândca privatizarea totală să fie efectuată atunci când condiţiile de piaţă permitacest lucru”. Potrivit reprezentanţiilor Ministerului Transporturilor,calendarul de privatizare a societăţii CFR Marfă prevede că, într-un termen de7-8 luni, un pachet de 20% din acţiunile operatorului feroviar de marfă “să fieoferit prin ofertă publică sau unui investitor strategic”. “Vânzareaunui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al CFR Marfă prinofertă publică prevede selectarea societăţii de servicii de investiţiifinanciare sau a instituţiei de credit care va intermedia derularea oferteipublice de vânzare de acţiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). În acelaşitimp, Ministerul Transporturilor este obligat să selecteze un auditorindependent, care se ocupă de evaluarea fiecărui activ mobil sau fix din cadrulCFR Marfă. Pe baza unui raport de evaluare se poate stabili valoarea celor 20%din capitalul social al CFR Marfă”, ne-au explicat reprezentanţii MTI. Aceştiaau precizat că pe baza raportului de evaluare se elaborează o documentaţie devânzare prin ofertă publică. “Estenevoie de unele aprobări şi avize de la CFR Marfă, în calitate de emitent, Ministerul Transporturilorşi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. După obţinerea acestor documentaţiiare loc lansarea ofertei de vânzare a acţiunilor CFR Marfă şi vânzareapropriu-zisă finalizată prin realizarea transferului dreptului de proprietateasupra acţiunilor reprezentând 20% din capitalul social al CFR Marfă”, ne-aumai declarat reprezentanţii MTI.

“Nu există drept de preemţiune pentru cei care achiziţioneazăacţiuni”

Membri ai comisiei deprivatizare a societăţii CFRMarfă ne-au precizat că nu este prevăzut dreptul de preemţiune în cadrulcontractelor de vânzare-cumpărare a acţiunilor CFR Marfă. “Nu există drept de preemţiune pentru cei care achiţionează acţiunile CFR Marfă.Este imposibil ca un singur investitor să preia toate cele 20% din acţiuni.Măsura derulării unei oferte publice iniţiale la BVB a acţiunilor CFR Marfă,poate contribui la creşterea interesului investitorilor, inclusiv de pe pieţeleemergente şi a consolidării atractivităţii pieţei de capital din România”,ne-au spus sursele citate.

Reprezentanţiiindustriei feroviare spun că listarea la bursă a pachetului de acţiuni de 20%din CFR Marfă ar fi cea mai transparentă metodă de atragere a unor investitoristrăini. “Este nevoie deprivatizarea a 20% din CFR Marfă. Prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti aacţiunilor CFR Marfă are loc transparentizarea afacerilor din domeniul feroviarde marfă. CFR Marfă va fi obligat să notifice orice modificare de managementsau de strategie”, a afirmat Ştefan Roşeanu, preşedintele Club Feroviar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARY
19 Iul 2011

POVESTI !
DETECTIV
19 Iul 2011

PREFERAM TRENURILE DE MARE VITEZA CHINEZESTI!

Adauga un comentariu

Random image