2018-11-14 13:36


Christine Lagarde susţine că România trebuie să continue reformele

 |  19:02
Christine Lagarde susţine că România trebuie să continue reformele

Autorităţile de la Bucureşti şi reprezentaţii FMI vor începe negocierile pentru un nou acord în cursul acestei săptămâni, a anunţat directorul FMI, Christine Lagarde, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul BNR. Aceasta a precizat că problema privatizării companiilor de stat va fi inclusă în viitorul acord.

„Vreau să remarc faptul că avem un parteneriat de durată cu România şi a fost benefic din punct de vedere fiscal, pentru că a restaurat stabilitatea pentru a genera investiţii, a restaurat încrederea în fundamentele economice ale ţării“, a afirmat Lagarde, la conferinţa organizată la BNR. „Vom fi foarte încântaţi să ne continuăm discuţiile cu autorităţile pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic, care a fost restaurat cu mare eficienţă. Ştiu că n-a fost uşor, dar ar fi păcat să nu-l consolidaţi, să nu păstraţi acest cadru macroeconomic pentru a consolida creşterea economică, pentru a crea locuri de muncă, pentru a vă asigura că oamenii beneficiază de aceste eforturi”, a mai spus directorul FMI.

Măsuri noi

Christine Lagarde a mai a arătat că în privinţa companiilor de stat din România sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă. „Acest set de reforme va face parte din noul program“, a spus Lagarde. Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat la întâlnirea cu şeful FMI că România are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătând că ţara noastră a reuşit să finalizeze al doilea acord cu instituţia financiară, deşi au fost câteva probleme, deja depăşite. Şeful statului a afirmat că economia privată performează, în timp ce economia ce aparţine statului este „un dezastru“, arătând că unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.

Promisiuni pentru viitor

Directorul FMI a menţionat că, deşi liberalizarea preţului energiei şi gazelor este o măsură dureroasă, aceasta va da roade în viitor. „România a făcut foarte multe în ceea ce priveşte sectorul energetic, iar liberalizarea pieţei energiei, oricât de dureroasă pare pe termen scurt, îşi va arăta roadele pe termen lung. Sunt şi alte reforme care să vă ajute să fiţi mai competitivi şi România va avea o creştere mai mare, o creştere economică cu incluziuni şi aici mă gândesc la transport, la infrastructură. Banii trebuie să fie folosiţi bine pentru a ne asigura că toţi actorii folosesc bine banii şi să ne gândim la companiile de stat. Rezolvarea situaţiei lor este foarte importantă, sunt ţinte pe care dumneavoastră trebuie să vi le stabiliţi şi lucruri pe care o să le discutăm la negocieri”, a spus Lagarde.

Printre sfaturile oferite autorităţilor de directorul FMI se numără şi garantarea, de către stat, a creditelor pentru întreprinderi. „Statul ar trebui să garanteze creditele pentru IMM-uri, dar şi pentru alte sectoare care nu par aşa prietenoase la risc cum ar vrea băncile. Vor mai trece câţiva ani până când băncile vor constitui acele fonduri tampon”, a afirmat Lagarde.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

TAGURI: lagarde, companii, stat, acord, fmi, fond, director, bnr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...