2018-11-19 13:59


Christine Lagarde umflă bugetul FMI

 |  12:42
Christine Lagarde umflă bugetul FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi-a exprimat marţi speranţa că guvernele statelor membre ale FMI vor cădea de acord săptămâna aceasta pentru a majora resursele Fondului cu peste 400 miliarde de dolari, aproximativ două treimi faţă de nivelul pe care Lagarde îl considera necesar în urmă cu trei luni. Potrivit Agerpres, Christine Lagarde, care a declarat deja în ultimele săptămâni că Fondul va avea nevoie de resurse suplimentare mai mici decât se estima anterior, a precizat că succesul înregistrat în primul trimestru de unele ţări în strângerea de fonduri de pe pieţele financiare a relaxat presiunile pentru majorarea semnificativă a resurselor aflate la dispoziţia FMI.

Într-un interviu publicat marţi în cotidianul italian Il Sole 24 Ore, Christine Lagarde a salutat reformele adoptate de guvernul italian adăugând că încrederea pieţelor s-a îmbunătăţit după ce autorităţile de la Roma au convenit să se supună unei supravegheri crescute din partea FMI.

”Sper cu adevărat că săptămâna aceasta vom ajunge la o masă critică de peste 400 miliarde de dolari. Suntem hotărâţi să facem tot ce putem”, a declarat Christine Lagarde, adăugând însă că parafarea unui acord final ar putea dura ceva mai mult timp.

“Sunt gata să las chestiunea deschisă timp de mai multe săptămâni, unele ţări au nevoie de un timp suplimentar pentru a obţine aprobarea parlamentelor”, a subliniat Christine Lagarde.

Miniştrii de finanţe din G20 urmează să se întâlnească săptămâna aceasta la Washington pentru a discuta solicitarea FMI privind majorarea resurselor.

De asemenea, în interviul acordat Il Sole 24 Ore, Christine Lagarde a apreciat că criza creditului s-a diminuat.

“Evaluarea totală a riscurilor este neschimbată, însă suntem în luna aprilie şi unele ţări au strâns deja de pe pieţe mai mult de jumătate din fondurile de care au nevoie în 2012, astfel încât estimările noastre s-au diminuat. În unele ţări, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru gospodării, creditul ar putea să fie mai costisitor şi mai dificil de obţinut, însă aceasta nu mai este o ameninţare atât de mare pe cât credeam în decembrie”, a apreciat directorul general al FMI. Lagarde a mai spus că FMI va continua să insiste pentru ca fondurile de salvare ale zonei euro să fie acordate direct băncilor.

“Am avansat această idee în luna iulie şi nu a fost acceptată. Vom insista din nou”, a spus Lagarde.

În luna ianuarie a acestui an FMI a estimat că va avea nevoie de fonduri suplimentare de 500 miliarde de dolari pentru a putea acorda credite şi de alte 100 miliarde de dolari pentru rezervele sale, în ideea de a pune la punct o plasă de siguranţă faţă de riscurile provenite din zona euro.

Recent o serie de oficiali din rândul grupului celor mai mari 20 de economii din lume au declarat că ar putea cădea de acord să majoreze resursele Fondului Monetar Internaţional cu 400-500 miliarde de dolari, faţă de cele 600 miliarde de dolari cât ar dori FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-08-22

TAGURI: Christine_Lagarde, FMI, buget, resurse
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...