2017-01-17 02:59

ECONOMIE


Cioloş: România are resurse alimentare neutilizate

 |  17:00
Cioloş: România are resurse alimentare neutilizate

Marea expoziţie de agricultură şi produse alimentare de la Berlin, „Săptămâna Verde”, la care România este partenerul oficial din acest an, stă sub semnul asigurării hranei pentru toţi locuitorii planetei. Oficiali de rang înalt din Comisia Europeană şi FAO au precizat că şi în Europa există populaţie care nu are acces la hrană, în acest caz preţul fiind cel care împiedică accesul la resursă. România poate îmbunătăţi această situaţie pentru propriii cetăţeni dacă s-ar lua măsuri, cea mai facilă fiind cea referitoare la cultivarea întregului teren agricol disponibil.

Summitul miniştrilor agriculturii a adunat oficiali din peste 70 de ţări din lume, alături de comisarul european pe Agricultură, Dacian Ciloş, şi de directorul general FAO (Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie), Jose Graziano da Silva, la sfârşitul săptămânii, cu ocazia marii expoziţii „Săptămâna Verde” de la Berlin.  

„Vrem să se reducă risipa de alimente”, a declarat comisarul european, care a precizat că „avem un comportament care nu respectă valoarea produselor alimentare”, referindu-se la ţările industrializate de unde se aruncă aproximativ 1,3 miliarde de tone de hrană anual. Potrivit acestuia, nu este important numai să se producă, ci şi cum se consumă hrana. „Problemele de consum se referă la preţ, la capacitatea de stocare şi la capacitatea de transport”, a  spus Ciloş. El a precizat că nu există intenţia de „a deturna hrana către alte folosiţe”, fiind ştiut că biocarburanţii utilizează culturi agricole cu potenţial enegetic, precum porumbul şi trestia de zahăr, în alte părţi ale lumii.

Sărăcia românilor

Cioloş a precizat că în România există încă resurse suficiente, dacă analizăm situaţia terenurilor agricole necultivate. „Avem încă resurse, dar care însă nu sunt folosite suficient. Producţia nu-i suficientă, dacă nu avem organizare ca să puteam avea şi preţuri bune la alimente”, a spus oficialul. Potrivit acestuia, „nu există nici continuitate în politicile agricole dacă nu ai un buget constant - într-un an mai mare, în altul mai mic. Acest lucru este valabil şi pentru bugetul României”, a declarat oficialul UE pentru cotidianul „Puterea”.

La ediţia 2012 a expoziţiei „Săptămâna Verde” de la Berlin, cea mai mare manifestare de profil din Europa, România este partener oficial, fapt ce implică aumite costuri din partea statului, dar şi reclamă pe măsură. Standul ţării noastre, cel mai mare din expoziţie, cuprinde aproximativ 60 de producători, care au venit la târg cu produse tradiţionale, de la ţuică şi sarmale, la miere şi opinci, totul sub semnul frunzei, brandul turistic pentru ţară.

(Deplasare asigurată de Ambasada Germaniei la Bucureşti)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image