2017-01-21 17:38

ECONOMIE


Clienţii plătesc comisioane în locul băncilor

 |  21:00
Clienţii plătesc comisioane în locul băncilor

Băncile impun clienţilor care au luat credite prin Programul “Prima casă” să plătească un comision anual de gestiune, în mod abuziv. Acest comision, al cărui procent este de 0,49% pe an, calculat la soldul finanţării, este, de fapt, contribuţia manditorie pe care banca, nu beneficiarul creditului, trebuie să o plătească la Fondul de Garantare. Conform HG 717 din 2009, este îndatorirea băncii de a achita respectivul comision la Fondul de Garantare, lucru pe care băncile se pare că l-au uitat.

Practic, o persoană este obligată ca o dată pe an, pe lângă rata din luna respectivă, să plătească şi comisionul respectiv în valoare de 0,49% din soldul finanţării. Acest comision este ilegal, susţin juriştii, pe motiv că, în conformitate cu HG 717/2009, este îndatorirea băncii de a achita respectivul comision la Fondul de Garantare.  

Numai că băncile îşi „execută” clienţii care au început să depună plângeri, exprimându-şi nemulţumirea faţă de acest comision abuziv. În această situaţie este şi Manuela-Codruţa Badea, o clientă a BCR, care afirmă că,deşi e obligată să achite un comision ilegal, nimeni din bancă nu face nimic pentru a remedia situaţia. „În cadrul Programului «Prima casă», unele bănci (în acest caz, BCR) iau de la beneficiar un comision de gestiune, care, conform Contractelor de Garantare, este în obligaţia băncii de a-l plăti către Fond!!!! Legat de acest comision de gestiune, mi s-a dat de înţeles (de către un director de bancă) că e un amănunt care nu se ştie de ce a trecut neobservat şi, în plus, observarea lui acum ar crea mari prejudicii băncii, care ar pierde imens. În plus, în momentul când se semnează acest contract de garantare (între Fond, bancă şi beneficiar), la art. 3, paragraf 3.1 se stipulează în mod explicit că: « Finanţatorul (notă: banca) datorează Fondului un comision de gestiune al cărui procent este de 0,49% pe an, calculat la soldul finanţării». În fapt, se face însă un ordin de plată din partea Beneficiarului către Fond, ceea ce este ilegal, având în vedere acest contract de garantare, semnat anterior.”

Iulian Urban: Este un abuz şi o gravă ilegalitate

Senatorul Iulian Urban confirmă că este obligaţia băncilor să plătească respectivul comision de gestiune: „Într-adevăr, acest comision este datorat Fondului de către finanţator, conform HG 717 din 2009. Este cu adevărat un abuz şi o gravă ilegalitate din partea băncilor, astfel încât sfătuiesc clienţii să facă o plângere către ANPC, dar şi către Parchet, întrucât deja aceasta este o veritabilă acţiune de înşelăciune în sens penal, pentru că se modifică fraudulos şi intenţionat sensul legii”. Urban a declarat pentru ziarul „Puterea” că, în urma procesului colectiv cu băncile, foarte puţini oameni mai acţionează în instanţă băncile pentru abuzuri. „După eşecul cu procesul colectiv cu băncile, clienţii şi-au dat seama că băncile beneficiază de foarte multă susţinere din partea sistemului legal. Sunt sigur că, dacă un dosar împotriva acestui comision de gestiune ar ajunge pe masa unui judecător puternic care a citit legile aşa cum trebuiau citite, s-ar oferi câştig de cauză. Problema este că aceste dosare rareori ajung unde trebuie”, ne-a declarat senatorul Urban.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image