2017-01-24 03:06


Cod roşu pentru băncile franceze

 |  21:00
Cod roşu pentru băncile franceze

Băncile franceze au intrat în atenţia agenţiilor de rating din cauza expunerii faţă de datoria Greciei, aspect care alimentează şi mai mult temerile unei contagiuni provocate de situaţia critică în care se află statul elen.

Agenţia Moody’s a retrogradat ieri cu o treaptă ratingurile Credit Agricole SA şi a Societe Generale, în timp ce BNP Paribas rămâne sub supraveghere, cu perspectiva retrogradării de la „Aa2”, în condiţiile în care reprezentanţii acesteia au dovedit că posedă suficiente pârghii de amortizare a expunerii datoriei Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Ratingul Societe Generale a ajuns la „Aa3”, de la „Aa2”, în timp ce pentru Credit Agricole, Moody’s a redus ratingul pentru datorii pe termen lung şi depozite la „Aa2”, de la „Aa1”, iar pentru soliditatea financiară, de la „C+”, la „C”.

Din ce în ce mai mult, în sferele economice şi politice din eurozone, despre falimentul Greciei se discută nu dacă, ci când va avea loc. Pieţele financiare dau pronosticuri de 90% pentru ca Grecia să intre în faliment, iar scepticismul salvării zonei euro a crescut simţitor, notează Reuters. Parlamentul italian a convenit trecerea unui pachet de austeritate în valoare de 54 milioane de euro, însă măsurile guvernului condus de Silvio Berlusconi luate până în prezent nu au reuşit să calmeze temerile investitorilor legate de capacitatea celei de-a treia economii a zonei euro să se salveze de la contagiunea crizei datoriilor. Totuşi, bursele nu au reacţionat negativ la anunţul Moody’s, în timp ce guvernatorul Băncii Franceze, Christian Noyer, a salutat chiar decizia luată de agenţia de rating: „Este o retrogradare mică, mai ales că Moody’s avea nişte ratinguri mai mari decât celelalte agenţii, aşa că putem vorbi de o nivelare a evaluărilor”.

Între timp, China şi Statele Unite, doi actori direct interesaţi de situaţia economică a Europei, au avertizat liderii politici să nu permită extinderea crizei spre alte state, cel mai vulnerabil dintre acestea fiind în prezent Italia. Deocamdată, anunţurile Chinei de implicare în ajutorarea economiilor europene nu s-au concretizat, Beijingul limitându-se să ceară măsuri care să garanteze stoparea răspândirii crizei către alte state europene.

Euro, la maximul din 2011 din cauza retrogradării băncilor franceze

“Dacă îngrijorările privind problemele zonei euro se vor amplifica, nu excludem posibilitatea ca paritatea să depăşească săptămâna aceasta pragul psihologic de 4,3 unităţi. Aceastăperspectivă este legată în principal de evenimentele de la nivel global, dar este sprijinită totodată de dezinflaţie. Aceasta din urmă sugerează că BNR ar putea permite o depreciere a monedei naţionale, deoarece ar avea un impact mai redus asupra inflaţiei", potrivit unui raport ING Bank.

Leul s-a depreciat încă de la deschidere, când primele operaţiuni au fost efectuate la 4,2880-4,2900 lei/euro, paritate cu 0,65-0,75 bani peste ultimele cotaţii de marţi, de 4,2815-4,2825 lei/euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image