2018-11-18 04:19


Codul insolvenţei introduce răspunderea patronilor cu propria avere

 |  19:21
Codul insolvenţei introduce răspunderea patronilor cu propria avere

Modificările ce se preconizează la Legea insolvenţei au menirea de a mai tăia avântul patronilor de a căuta protecţie împotriva creditorilor. Promotorii modificărilor vor ca administratorii să răspundă cu propria avere pentru pagubele produse. Mai mult, creditorii pot cere insolvenţa unui partener de afaceri după numai 30 de zile de la data scadentă, aşa cum impun legile actuale plata facturilor.

Persoanele cărora le este imputată insolvenţa unei firme ar putea fi obligate să acopere din propria avere, parţial sau integral, datoriile societăţii respective şi nu vor mai avea dreptul să ocupe poziţia de administrator la alte companii timp de 10 ani de la data hotărârii judecătoreşti definitive. Noile prevederi sunt incluse în draftul Codului insolvenţei, aflat încă în discuţie, informează Mediafax. Pentru aceasta, este nevoie de administratorul judiciar să identifice persoanele vinovate de insolveţă şi să ceară judecătorului sindic astfel de sancţiuni.

Pe de altă parte, Codul insolvenţei va proteja creditorii la începutul procedurii, debitorii vor putea cere insolvenţa doar dacă valoarea creanţei este de minimum 90.000 lei, nu indiferent de sumă ca în prezent, iar creditorii vor putea cere insolvenţa debitorilor într-un termen de trei ori mai scurt, de 30 zile. Se consideră că, în acest fel, se maximizează gradul de valorificare a activelor şi recuperarea de către creditori.

Proiectul de Cod al insolvenţei prevede introducerea unui prag minim, de 30% din totalul valoric al masei credale, ca şi condiţie suplimentară pentru aprobarea planului de reorganizare a firmelor în insolvenţă cu cinci categorii de creanţă, iar planul va putea fi prelungit oricând, dar pe termen limitat de până la 18 luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08

TAGURI: Insolventa, raspundere, patroni, avere, modificari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...