2017-01-23 19:01


Fiscul ne arde la buzunar cu motorina

 |  21:00
Fiscul ne arde la buzunar cu motorina

Guvernul pregăteşte o nouă modificare a Codului fiscal care să intre în vigoare la începutul anului viitor. Populaţia trebuie să se pregătească pentru noi scumpiri, având în vedere că valoarea accizei la motorină va creşte, trebuind să se alinieze normelor UE. Noua formă a Codului fiscal mai are câteva prevederi considerate a fi necesare pentru întărirea disciplinei fiscale, dar de natură să facă rost de bani la buget.

Proiectul de modificare a Codului fiscal elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) estimează că va încasa suplimentar la bugetul de stat venituri de 346,3 milioane lei din majorarea accizelor la motorină de la 1 ianuarie 2012. Invocându-se alinierea la normele UE, accizele la motorină vor creşte, de la 1 inuarie 2012, de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri, ceea ce presupune o majorare cu 4,4% a nivelului accizelor la acest produs. Influenţa în buget va fi de 0,062% din PIB. Scumpirea motorinei va duce la creşterea preţului tuturor produselor pentru că acest tip de carburant este folosit în transporturi.

Pentru anul viitor, MFP estimează încasări din accize pentru toate produsele la care se aplică această taxă, de 21,18 miliarde de lei, respectiv 10,8% din totalul încasărilor la buget.

Banii din arendă

Arendaşii vor reţine şi vor vira la buget impozitele datorate de proprietarii terenurilor, iar beneficiarii plăţilor nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţia privind aceste câştiguri dacă optează pentru determinarea venitului net pe bază de cotă forfetară. Acest lucru ar scuti mulţi proprietari, persoane fizice care şi-au primit pământurile înapoi, să mai facă drumuri la Fisc. Proiectul de act normativ menţine posibilitatea determinării venitului net impozabil prin scăderea unor cheltuieli forfetare de 25% din venitul brut.

Noile prevederi ale Codului fiscal introduce măsurile luate deja la elaborarea bugetului pe anul 2012 privind deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru maşinile utilizate de firme, dar nu pentru producţie, la care se adaugă şi deductibilitatea a 50% din TVA  plătită la achiziţia acestora.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea administrării fiscale, noul Cod fiscal prevede instituirea de măsuri drastice de anulare a înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile ce se află în anumite situaţii speciale. Şi de aici statul crede că va scoate aproximativ 16 milioane de lei.

Modificările Codului fiscal sunt impuse de respectarea angajamentelor asumate de Guvernul României faţă de FMI. În plus, o serie de măsuri pentru aplicarea reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară sunt necesare pentru funcţionarea instituţiilor de credit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-09

TAGURI: cod fiscal, accize motorinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image