2017-01-21 19:30

ECONOMIE


Coface: urmează falimente şi în 2012

 |  21:00
Coface: urmează falimente şi în 2012

Coface, singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit din România, a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru ţara noastră la B, clasă de risc care indică un mediu politic şi economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac. Totodată, reprezentanţii Cofaceau anunţat că în 2012 vor continua falimentele companiilor din România.

România rămâne vulnerabilă ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în 2012 din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc, potrivit Coface. Totodată, sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante, arată sursa citată.

”2012 va fi un an greu pentru economia românească într-un context european sumbru, cu o recesiune în zona euro şi o restrângere a creditului, pe fondul recapitalizării băncilor străine în România. Companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab şi un nivel al investiţiilor precar”, a declarat country cluster manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu.

De asemenea, Coface arată că în 2012 vor continua falimentele companiilor, din cauza încetinirii procesului de acordare a finanţărilor şi a creşterii preţurilor.

”Termenul de decontare a facturilor a crescut de la 60 de zile la 90. Lucrurile se vor deteriora prin perspectiva falimentelor. Până acum câţiva ani, creditorii deveneau nervoşi şi cereau companiilor declararea falimentului pentru neplată. Astăzi este invers, companiile îşi cer singure falimentul şi creditorii sunt mai răbdători. Unele companii vor pierde finanţări, iar altele vor obţine mai greu finanţări”, a spus Cristian Ionescu. 

Cursul de schimb, estimat la 4-4,4 lei/euro

“În ceea ce priveşte cursul de schimb, probabil va varia între 4-4,4 lei pentru un euro. Dacă vor fi factori care vor face să se depăşească acest nivel, Banca Naţională va interveni pentru a stabiliza cursul”, a afirmat Cristian Ionescu. Acesta a adăugat că nivelul creditelor acordate de băncile din România va continua să scadă, pe fondul dependenţei acestora de împrumuturile de la băncile-mamă, care îşi vor reduce semnificativ expunerea pe pieţele din Europa Centrală.

”Sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante - 12%. În plus, băncile din zona euro, şubrezite de criza datoriei suverane, deţin 72% din activele bancare româneşti. Ele ar putea să-şi reducă semnificativ expunerea pe pieţele din Europa Centrală cu privire la noile cerinţe de lichiditate impuse de Basel III. Băncile româneşti sunt dependente de împrumuturile de la băncile-mamă din cauza insuficienţei depozitelor. Riscul de refinanţare de la băncile-mamă din Grecia, extrem de vulnerabile, şi ale căror creanţe reprezintă 12% din PIB, este deosebit de ridicat. În acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui să se accentueze”, a explicat Cristian Ionescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-02

TAGURI: Coface, rating, curs, euro, falimentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image