2018-11-14 13:59


Comisia Europeană a interzis pesticide ca să nu moară albinele

 |  19:30
Comisia Europeană a interzis pesticide ca să nu moară albinele

La Uniunea Europeană s-a făcut dreptate. A fost interzis şi un pesticid dăunător albinelor produs de gigantul german BASF. În primăvara acestui an, alte trei astfel de produse au primit interdicţia de a fi utilizate timp de doi ani, dar de la acea dată chimicalele proveneau de la alţi doi coloşi – Bayer şi Syngenta. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste pesticide sunt nocive pentru populaţiile de albine, care asigură polenizarea şi, în concluzie, hrana pentru omenire. Pe de altă parte, agricultorii reclamă costurile de producţie, ce vor creşte din cauza acestei interdicţii, pentru că lipsa pesticidelor afectează producţiile.

Propunerea privind interzicerea utilizării parţiale a produsului chimic fipronil, considerat dăunător pentru albine, a fost votată de Comisia Europeană. Dintre toate statele membre, au existat doar trei abţineri şi două voturi împotrivă – din partea României şi a Spaniei, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.

„O evaluare științifică publicată în mai, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelelor (EFSA) a relevat că fipronilul, un pesticid produs de compania chimică germană BASF, prezintă un «risc acut ridicat pentru albinele melifere atunci când este folosit pentru drajarea semințelor de porumb»”, precizează comunicatul.

Folosirea fipronilului ca pesticid este deja interzisă în peste două treimi din țările membre, atrage atenţia organizaţia neguvernamentală, care precizează că, totuşi, Comisia nu a impus aceleaşi restricţii de utilizare pentru mai multe culturi înaintea înfloririi și în sere.

Recidiva

Un raport Greenpeace referitor la amenințările chimice cu care se confruntă albinele în Europa a identificat șapte pesticide care afectează sănătatea polenizatorilor. Albinele și alți polenizatori joacă un rol crucial în producția de hrană, având în vedere că aproximativ două treimi din culturile agricole mondiale depind în mod direct de polenizarea naturală.

În aprilie, Comisia Europeană (CE) a restricţionat folosirea de pesticide cu impact asupra albinelor. Restricţia urmează să intre în vigoare de la 1 decembrie 2013 şi va fi revizuită în termen de cel mult de doi ani. Pesticidele interzise se folosesc la tratarea plantelor şi a cerealelor care atrag albinele şi polenizatorii şi sunt produse de concernele Bayer şi Syngenta. Şi atunci, România a votat împortiva interzicerii acestor pesticide.

Fantezii

„În ultima vreme, se descoperă fel de fel de nenorociri din cauza unor substanţe folosite de mulţi ani”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Potrivit acestuia, astfel de substanţe chimice se folosesc de 40-50 de ani. „Dacă ar fi fost o problemă cu aceste substanţe chimice şi albinele ar fi murit din cauza lor, am fi asistat la un dezastru. Dar nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, crescătorii de albine nu au sesizat aşa ceva”, susţine Baciu. El a atras atenţia că nu există miere de porumb, astfel că interdicţia nu-şi are rostul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

TAGURI: albine, pesticide, Romania, agricultori, Comisia, Europeana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...