2017-01-23 20:54


Comisia Europeană extinde normele aplicabile băncilor în contextul crizei

 |  17:47
Comisia Europeană extinde normele aplicabile băncilor în contextul crizei

Comisia Europeană(CE) a actualizat şi a extins, joi, un set de norme temporare privind controlul ajutoarelor de stat, pentru a evalua sprijinul public acordat instituţiilor financiare în timpul crizei. Miza principală a acestora este de a explica maniera în care se poate garanta remunerarea corespunzătoare a statului în cazul în care - aşa cum este din ce în ce mai probabil să se întâmple în viitor - statele membre decid să îşi recapitalizeze băncile utilizând instrumente, cum ar fi acţiunile ordinare, a căror remunerare nu este fixată în prealabil, informează un comunicat de presă al CE.

De asemenea, CE a aprobat şi o metodologie revizuită pentru remunerarea garanţiilor acordate pentru nevoile de finanţare ale băncilor - ce reprezintă până în prezent cea mai mare parte a ajutoarelor - pentru a se garanta corelarea comisioanelor plătite de bănci cu riscurile intrinseci ale acestora, mai degrabă decât cu riscul legat de statul membru în cauză sau de piaţă în ansamblul său. Normele se vor aplica atâta timp cât acest lucru va fi necesar, având în vedere condiţiile pieţei.

În perioada 2008-2009, Comisia Europeană a adoptat norme speciale privind ajutoarele de stat pentru a permite statelor membre să sprijine sistemul bancar în timpul crizei financiare şi să menţină astfel stabilitatea financiară, evitând apariţia unor denaturări nejustificate ale concurenţei pe piaţa unică a Uniunii Europene. Normele impuse în contextul crizei şi-au dovedit eficienţa, asigurând restructurarea băncilor atunci când acestea trebuie să-şi modifice modelele economice pentru a fi viabile pe termen lung, de exemplu, în cazul în care acestea se bazează într-o proporţie semnificativă pe activităţi riscante.

Comunicarea adoptată de Comisia Europeană privind punerea în aplicare, de la 1 ianuarie 2012, a normelor privind ajutoarele de stat în cazul ajutoarelor acordate băncilor în contextul crizei menţine cele patru comunicări ce stabilesc condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ajutoarele de stat sub formă de garanţii de finanţare, de recapitalizare şi de salvare a activelor pentru a fi compatibile cu dispoziţiile Tratatului, precum şi cerinţele privind planurile de restructurare sau de viabilitate.

Executivul comunitar va continua să acorde aprobări temporare rapide ori de câte ori acest lucru este necesar pentru a menţine stabilitatea financiară, cu condiţia ca termenii intervenţiei sale să fie conformi cu orientările oferite.

CE va continua să impună statelor membre obligaţia de a prezenta un plan de restructurare (sau o versiune actualizată a unui plan aprobat anterior) pentru toate băncile care beneficiază de sprijin public sub formă de măsuri de recapitalizare sau de salvare a activelor depreciate, din surse naţionale sau ale UE, indiferent de amploarea sprijinului sau de motivul acordării acestuia.

Comisia va stabili în ce măsură este necesară restructurarea în urma unei evaluări proporţionale a viabilităţii pe termen lung a băncilor, ţinând pe deplin seama de toate elementele relevante: dacă penuria de capital este, în principal, legată de o criză de încredere privind datoria suverană, dacă infuziile de capital public se limitează la suma necesară pentru a compensa pierderile care decurg din evaluarea la preţul pieţei a obligaţiunilor suverane ale statelor membre ale SEE în bănci care, cu excepţia acestor datorii, sunt viabile, precum şi dacă analiza arată că banca în cauză nu şi-a asumat riscuri excesive achiziţionând datoria suverană.

Băncile care nu au primit sprijin public sub formă de măsuri de recapitalizare sau de salvare a activelor depreciate, dar beneficiază de fonduri garantate de stat nu trebuie să prezinte planuri de restructurare. Doar „marii consumatori” de garanţii de stat pentru pasivele lor vor fi în continuare obligaţi să prezinte Comisiei Europene analize ale viabilităţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-05

TAGURI: CE, banci, ajutoare de stat, crizaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image