2018-12-14 18:08


Comisia Europeană va modifica directiva privind păstrarea datelor din telecomunicaţii. Convorbirile şi SMS-urile, stocate şase luni

 |  18:51
Comisia Europeană va modifica directiva privind păstrarea datelor din telecomunicaţii. Convorbirile şi SMS-urile, stocate şase luni
Societatea BigBrother vine încet, dar sigur. Operatorii de telefonie fixă şi mobilă dinRomânia vor fi obligaţi să stocheze timp de şase luni numărul de telefon alapelantului şi al celui care a fost apelat, dar şi să stocheze SMS-uriletrimise, destinatarul şi momentul trimiterii. Similar, cei care furnizeazăservicii de internet vor fi obligaţi să stocheze timp de şase luni următoareledate despre navigarea pe internet: numele, adresa fizică şi IP-ul celui cares-a conectat la internet, data şi ora la care s-a conectat, precum şi data şiora la care s-a realizat deconectarea.

ComisiaEuropeană (CE) a anunţat ieri că va pregăti o propunere de modificare adirectivei privind păstrarea datelor din telecomunicaţii, după consultări cuautorităţile de aplicare a legii, cu sistemul judiciar, cu autorităţile deprotecţie a datelor, cu sectorul industrial şi cu societatea civilă.

CE a adoptat ieri un raport de evaluare aDirectivei privind păstrarea datelor, care prezintă învăţămintele reţinute dela adoptarea directivei în 2006. Directiva a stabilit ca datele să fie păstratepentru a răspunde provocărilor urgente în materie de securitate, survenite înurma atacurilor teroriste din Madrid, în 2004,şi din Londra, în 2005.

Concluziaraportului CE este că păstrarea datelor din telecomunicaţii joacă un rolimportant în protejarea populaţiei împotriva pericolelor generate deinfracţiunile grave. Aceste date oferă probe esenţiale pentru soluţionareacazurilor de infracţiuni şi pentru asigurarea dreptăţii.

Cutoate acestea, transpunerea directivei a fost inegală, iar diferenţelepersistente dintre legislaţiile statelor membre creează dificultăţi pentruprestatorii de servicii de telecomunicaţii. În plus, directiva nu garantează însine faptul că stocarea, descărcarea şi utilizarea datelor respectă pe deplindreptul la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal, ceea cea dus la anularea legislaţiei de transpunere a directivei de către instanţeledin unele state membre, arată CE. Comisiava analiza actualele normeprivind păstrarea datelor, organizând, în lunile următoare, consultări cuautorităţile poliţieneşti şi judiciare, cu sectorul industrial, cu autorităţilede protecţie a datelor şi cu societatea civilă, în vederea propunerii unuicadru juridic îmbunătăţit.

"Avemnevoie de o abordare mai proporţională şi comună la nivelul întregii UE înaceastă privinţă. Prin urmare, intenţionez să revizuiesc directiva pentru astabili în mod clar persoanele care au dreptul de acces la aceste date, precumşi scopul şi procedurile de accesare a acestora”, a afirmat Cecilia Malmström,comisarul pentru afaceri interne.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...