2017-01-19 04:32

ECONOMIE


Comisia Europeană vrea TVA unică, din 2014. UE va impune noi taxe şi impozite

 |  17:34
Comisia Europeană vrea TVA unică, din 2014. UE va impune noi taxe şi impozite
Vin vremurigrele pentru România.Din 2014, ţara noastră va avea de achitat noi taxe şi impozite, iar sumelecolectate se vor duce la bugetul Uniunii Europene. Şeful reprezentanţeiComisiei Europene (CE) în România, Niculae Idu, a declarat miercuri că bugetulUniunii pentru perioada 2014-2020 are în vedere introducerea unor noi surse definanţare, respectiv Taxă pe Valoarea Adăugată europeană (TVA) şi impozit pe tranzacţii.În acelaşi timp, Comisia vrea să scadă contribuţiaţărilor membre la bugetul UE. Unele state europene au anunţat deja că nu vorsusţine aceste măsuri.

Impozitul pe tranzacţiile financiare vaafecta băncile, fondurile de investiţii, dar şi companiile de asigurări. Ratava fi stabilită ulterior, însă CE are în vedere să stabilească un impozitcu o valoare foarte mică. Comisia a anunţat că va propune aplicarea unuiimpozit diferenţiat în funcţie de tipul de tranzacţie financiară. PotrivitCentrului Român de Politici Europene, cei mai mari contribuitori sunt concentraţiîn câteva centre financiare importante, astfel că banii vor pleca din acestelocuri, cel mai important fiind Londra.

”Ţinând cont de condiţiile actuale, propunereaeste una ambiţioasă, inovativă, responsabilă şi riguroasă. Principalul obiectivestestimularea creşterii economice durabile, iar politica de coeziune, cuo nouă alocare financiară, va fi abordată în strânsă legătură cu StrategiaEuropa 2020. Se evită dispersarea resuselor pe proiecte mai puţin relevante şise stimulează cultura de responsabilitate în cheltuirea baniilor. Se merge peideea de a diminua contribuţia statelor proprii prin înlocuirea cu resurseproprii”, a precizat Idu.

Totodată, resursa bazată pe TVA în forma eiactuală urmează să fie înlocuită cu o Taxă pe Valoarea Adăugată modernizată,însă nu se precizează cum vor fi afectate sumele colectate de diferenţele întreţări şi nivelul cotei standard. Cele două noi surse ar putea asigura împreunăpână la 40% din resursele bugetului european. De asemenea, se va constitui orezervă de 5% din anvelopa fiecărui stat membru, care va ajunge la ţările cucele mai bune performanţe în utilizarea fondurilor.

Bugetul UE îşi schimbă priorităţile

Bugetul propus de Comisie include propuneride a îngheţa cheltuielile agricole şi administrative ale UE la nivelurile din2013, dar şi o creştere puternică a fondurilor alocate cercetării şidezvoltării. Comisia propune şi introducerea unor noi linii bugetare pentruproiecte transfrontaliere în domeniile energiei, transporturilor şitehnologiei. Bugetul total al UE este de 1.025 miliarde de euro, 94% dintreaceste fonduriîntorcându-se la statele membre prin proiectele dezvoltate.

Propunerea are şanse minime să treacă

Mai mulţi diplomaţi europeni se îndoiesc că TVAşi impozitul pe tranzacţii financiare vor fi vreodată adoptate la nivelul UE.Motivul: opoziţia unei singure ţări este suficientă pentru a bloca adoptareamăsurii, care are nevoie de unanimitate. Marea Britanie a susţinut deja că seva opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului deafaceri şi vor afecta competitivitatea Uniunii.

Leonard Orban anticipează negocieri dure

Consilierulprezidenţial Leonard Orban a declarat că propunerea CE privind cadrulmultianual de finanţare conferă României o bază bună de negociere, dar nu se vaputea obţine sută la sută ce se doreşte. ”România îşi doreşte să se afle într-opoziţie mult avantajoasă decât cea din 2007-2013. Trebuie să înţelegem că negocierea va presupunenu doar dezbateri, ci şi o capacitate de compromis. Nu putem obţine sută lasută, dar trebuie să avem flexibilitatea necesară să facem compromisuri ca,într-un orizont decent de timp, să avem un buget adecvat”, a precizat Orban. ”Probabilva fi discuţia cea mai sensibilă pe agenda decidenţilor europeni. Implicăunanimitatea statelor membre şi acordul PE, astfel că întrevăd o negocieredură, cu suişuri şi coborâşuri, pe operioadă lungă. Cred că, dacă negocierea se va duce pe bazăde principii,şi mai puţin pe sume, vor fi argumentele necesare pentru un compromis cât maiacceptabil”, consideră Orban.

Dăianu:“Nu suntem în stare să folosim cum se cuvine banii”

DanielDăianu, fost europarlamentar şi ex-ministru de finanţe, a declarat că, în opiniasa, bugetul UE pentru perioada 2014-2020 este „depăşit copios de evenimente”.„Deciziile se iau mai mult prin forţă, iar factorul comunitar pierde teren.Bugetul trebuie să răspundă la presiunea concurenţială pe plan internaţional.Buba este însă acasă: bani pentru România sunt! Nu suntem în stare să folosimcum se cuvine banii. Nu absorbim, ci risipim, fiindcă noi nu utilizăm numaibani europeni, ci nici măcar bugetul public nu-l folosim cum trebuie. Esteaşadar un buget depăşit de evenimente: a fost constituit ca şi cum n-ar existacriză în Europa. Este o relicvă ce demonstrează imobilismul. La fel ca în cazulGreciei: se face prea târziu, prea puţin!”

TheodorStolojan: “E greu de obţinut acordul unanim”

Înceea ce priveşte introducerea noului sistem de finanţe al bugetului european,Stolojan a apreciat că este greu de obţinut acordul unanim. Europarlamentarul aatras atenţia asupra faptului că România nu are încă un program naţional deinvestiţii. ”Nici la ora actuală nu cred că există, deşi Guvernulaîncercat, un program naţional de investiţii. România este în situaţia pe care oştim cu toţii, în care are zeci de mii de obiective de investiţii suntîncepute, dar pentru care nu se ştie cine va da banii. În România, la capitolulfonduri europene, discutăm de două categorii, grupa sutelor sau miilor deproiecte din diferite fonduri structurale şi grupa de proiecte mari deinfrastructură, de mediu, cu finanţare din fondul de coeziune. Noi stăm prostşi pe unele şi pe altele”, a spus Stolojan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
25 Iul 2011

FELICITARI DOMNULE DAIANU ! PACAT CA NU DETINETI P ORTOFOLIUL FINANTELOR !.. SAU CHIAR FUNCTIA DE PRIM MINISTRU !

Adauga un comentariu

Random image