2018-12-19 15:44


Comision bancar de 10.000 de euro

 |  21:00
Comision bancar de 10.000 de euro

Celebrul Program „Prima Casă”, ajuns la etapa a IV-a, se dovedeşte a fi o mare ţeapă dată de Guvern şi de băncile comerciale pentru cei cu posibilităţi reduse. După mai bine de doi ani de la lansarea cu mare fast a Programului „Prima Casă”, românii care au achiziţionat o locuinţă cu ajutorul acestui tip de credit constată că băncile le percep anual comisioane „grase” de aproape 600 de euro.

Ştiaţi că românii care au apelat la BRD pentru un credit „Prima Casă”, în valoare de 50.000 de euro, pentru o perioadă de 20 de ani, plătesc în acest timp comisioane în valoare de aproximativ 10.000 de euro?

Pe lângă rată şi dobândă, împrumutatul este obligat de BRD să achite un comision lunar de aproximativ 50 de euro, după cum ne-a explicat un client al BRD. „Am contractat un împrumut de 50.000 de euro prin Programul «Prima Casă», pentru o perioadă de 20 de ani. Valoarea totală a creditului pe care trebuie să o rambursez, respectiv împrumut, dobândă, plus alte costuri aferente creditului, după 20 de ani, se ridică la aproximativ 81.000 de euro. Din această sumă, circa 10.000 de euro reprezintă numai comisioane. În contract, la capitolul «comisioane» este precizat că împrumutatul va plăti băncii un comision lunar de administrare a creditului de 0,1% din soldul creditului. De asemenea, împrumutatul trebuie să achite un comision de gestiune anuală datorat Fondului de Garantare de 0,49% pe an, calculat la soldul finanţării”, ne-a spus clientul BRD. Acesta a precizat că valoarea comisionului de administrare a împrumutului, în prima lună, a fost de 50 de euro. „Timp de 20 de ani, în fiecare lună, acest comision scade cu aproximativ 15 cenţi, astfel că spre finalul perioadei de rambursare a împrumutului mai am de achitat câţiva euro sau cenţi. În cei 20 de ani, cele două comisioane, cel lunar de administrare a creditului şi de gestiune, însumează peste 9.500 de euro”, ne-a mai explicat clientul BRD.

Minte banca?

Conform legii, chiar dacă băncile trebuie să achite comisionul anual de gestiune a creditelor din Programul „Prima Casă” către Fondul de Garantare, instituţiile de creditare au pus acest bir în cârca împrumutatului. După aproape o lună de aşteptare pentru un răspuns lămuritor, unui client al BRD i s-a explicat că banca i-a achitat în avans comisionul de gestiune către Fond, respectiv înainte de adoptarea OG 33/2011, care obligă instituţiile de credit să achite acest comision. „Eu trebuie să achit comisionul anual de gestiune luna viitoare, un alt bir în valoare de aproximativ 230 de euro. Ofiţerul de credit BRD a spus că banca a achitat în avans comisionul de gestiune către Fondul de Garantare în luna martie a acestui an. Surprinzător, Ordonanţa 33, prin care se precizează că riscul privind creditele acordate prin Programul «Prima Casă» se împarte între stat şi bănci, a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie. Conform legii, eu trebuie să plătesc 115 euro, suma reprezentând comisionul anual de gestiune. Depun o cerere prin care cer băncii să-mi dovedească faptul că a plătit comisionul la Fond în luna martie, dar nu cred că am să primesc vreun răspuns”, ne-a mai spus clientul BRD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


YOO
31 Oct 2011

programul asta prima casa e o adevarata furaciune, dupa 2 ani de rate, sa platit doar 4000 de euro, restul fiind dobanda,mai bine cu chirie, oricum preturile sunt imense si acum
Random imageUltimele stiri


loading...