2019-05-25 08:08


Comitetul Național Român al Marilor Baraje sărbătorește 90 de ani de activitate

 |  20:48
Comitetul Național Român al Marilor Baraje sărbătorește 90 de ani de activitate

Recent, în Aula „Radu Prișcu” a Facultății de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții București, a avut loc a 90-a aniversare a Comitetului Național Român al Marilor Baraje (CROMB-ROCOLD), membru fondator al Comisiei Internaționale a Marilor Baraje (ICOLD), se arată într-un comunicat semnat de președintele CROMB, Conf. Univ. Dr. Ing. Altan Abdulamit.

La reuniunea festivă au participat circa 100 de invitaţi, membri ai Comitetului Executiv CROMB, reprezentanţi ai membrilor colectivi, deţinători de mari baraje din România, institute de cercetare-proiectare-învăţământ, societăţi de construcţii hidrotehnice, specialişti din domeniu etc.

În data de 6 iulie 1928, la Paris, România s-a numărat printre cele şase ţări, alături de Elveţia, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care au pus bazele constituirii Comisiei Internaţionale a Marilor Baraje (ICOLD), una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale mondiale, fiind până în ziua de azi forumul cel mai înalt al specialiştilor din domeniul proiectării, execuţiei şi exploatării construcţiilor hidrotehnice, se mai arată în comunicat.

În cei 90 de ani de istorie, activitatea CROMB a fost definitorie pentru evoluţia societăţii româneşti, bogată în evenimente fericite şi realizări tehnice marcante, dar punctată şi de episoade mai puţin favorabile, cum au fost perioadele de întrerupere a activităţii din timpul celui de-al doilea război mondial şi din primii ani de după instaurarea comunismului în ţară sau excluderea ţării noastre din ICOLD în anul 1987, din motive financiare.

În prezent, CROMB-ROCOLD își menține implicarea în activităţile ICOLD, având reprezentare prin specialişti în câteva dintre cele mai importante Comitete Tehnice. Noua generaţie de ingineri a fost afiliată la Forumul tinerilor ingineri ICOLD şi preia, din mers, ştafeta domeniului într-o perioadă când barajele au pierdut din popularitate. Tinerilor barajişti le revine sarcina să menţină zestrea de baraje în siguranţă şi să conceapă noi baraje şi amenajări hidrotehnice şi hidroenergetice pentru adaptarea la schimbările climatice, care vor afecta inclusiv resursele de apă naţionale.

Pe râurile din ţara noastră există, astăzi, cca. 2.477 de baraje şi lacuri de acumulare care pot acumula un volum total de apă de cca. 15 miliarde mc. sau cca. 18,7 miliarde mc., dacă se includ şi amenajările hidroenergetice de pe Dunăre, Porțile de Fier I şi II.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-20

TAGURI: cromb, icold, baraje, altan abdulamit, hidro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG