2018-12-16 17:18


Complexul Energetic Hunedoara, cea mai mare companie din Valea Jiului, a intrat în insolvenţă

 |  21:01
Complexul Energetic Hunedoara, cea mai mare companie din Valea Jiului, a intrat în insolvenţă

Tribunalul din Hunedoara a admis joi cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), cel mai important agent economic din Valea Jiului şi una dintre cele mai mari companii energetice de stat, după ce miercuri amânase decizia. CEH este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. În structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni. Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Casa de insolvenţă Euro Insol SPRL, condusă de Remus Borza, propunerea Ministerului Energiei pentru poziţia de administrator judiciar a CEH, nu a fost acceptată de instanţă, fiind preferată o firmă de insolvenţă mai puţin cunoscută, GMC SPRL din Craiova. Astfel, Remus Borza va trebui să se mulţumească doar cu poziţia similară ocupată la Hidroelectrica, un alt “gigant” energetic de stat aflat în insolvenţă.

Sindicatele acuză interese politice

Reprezentanţii sindicatelor au declarat pentru ziarul PUTEREA că interesele politice au determinat intrarea companiei energetice în insolvenţă.

„Nu suntem de acord cu faptul că a trebuit să se ajungă aici. De doi ani de zile tragem semnale de alarmă. Factorii care au determinat această măsură sunt politizarea activităţii CEH, interesele politice, şi faptul că avem o piaţă de energie potrivnică. Judecătorul a decis că firma de avocatură GMC SPRL Craiova va fi administrator  judiciar provizoriu al CEH, până la prima adunare a creditorilor. Aceasta va avea loc într-un timp destul de scurt, nu ştim exact când anume. Este adevărat, Complexul Energetic Hunedoara solicitase ca administrator pe Euro Insol, a domnului avocat Remus Borza”, a declarat, pentru PUTEREA, Petre Nica, preşedintele sindicatului „Muntele” şi totodată preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Întrebat dacă sindicatele vor organiza proteste, Nica a precizat că ei nu au pârghii legale în acest sens, iar acest lucru „nu-l înţeleg nici salariaţii”.

„Este prea devreme să mă pronunţ asupra a ceea ce va face administratorul judiciar. Vom vedea apoi ce este de făcut. Noi ne dorim să fie respectat Contractul Colectiv de Muncă, dar şi păstrarea locurilor de muncă, nu avem acum motive de protest”, a adăugat Nica.

Datorii de 1,2 miliarde de lei

În dosarul de la tribunal au fost depuse în total 19 cereri de intrare în insolvență împotriva Complexului Energetic Hunedoara. Reprezentanții Ministerului Energiei spun că aceasta era singura formă de protecție a producătorului de energie împotriva creditorilor, pentru a propune un plan de restructurare și de reorganizare a companiei.

Complexul Hunedoara este cel mai scump producător de energie din ţară, cu un preţ de producţie al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât preţul mediu de vânzare, de acum, al energiei în piaţă.

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al CEH, Aurelian Ghimpău, declara, la finalul lunii decembrie, că solicitarea Complexului Energetic Hunedoara de a fi deschisă procedura insolvenței se impunea, dacă se iau în considerare rezultatele economice ale companiei. Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis pe 28 decembrie, după vizita de lucru a ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, ca singură soluţie pentru evitarea falimentului. Ministrul Energiei a precizat că CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat la sfârşitul lunii decembrie CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment, a scris oficialul pe contul său de Facebook. El s-a întâlnit şi cu sindicatele din minerit şi autorităţile locale.

"Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să îşi asume situaţia în care se găseşte compania, să înţeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase şi să împiedice alunecarea înspre o situaţie fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăşi existenţa companiei. Cine nu înţelege că e nevoie să îndreptăm rapid greşelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi", a afirmat ministrul pe reţeaua de socializare.

El a arătat că este momentul în care depolitizarea şi reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă.

Ministrul a afirmat că situaţia financiară a companiei este dezastruoasă că s-ar putea ajunge chiar la faliment, situaţie pe care o consideră "complet inadmisibilă", întrucât ar genera o problemă socială "enormă" în Valea Jiului, dar şi o problemă de siguranţă a sistemului energetic naţional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: complex, energetic, hunedoara, energie, insolventa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


O TâMPENIE IMPUSă
08 Ian 2016

de ONG-urile șarpelui ăla bătrân și scărbos ca o deversare de canal...Soroș! Guv.Cioloș e de vină! Lăsați draq complexele energetice ÎN PACE, jigodii cu ștaif de spoliatori și plătiți de hodorogul ăla cu ochi roșii!!!
ALțI MINIșTRII
08 Ian 2016

care ar trebui să facă pușcări pe viață - toți auto-intitulații miniștri de economie subminată cu bună știință!
Random imageUltimele stiri


loading...