2018-10-17 08:18


Complexul Energetic Oltenia va funcţiona din aprilie 2012

 |  14:22
Complexul Energetic Oltenia va funcţiona din aprilie 2012

Directorii Complexurilor Energetice Craiova, Turceni şi Rovinari şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au semnat, vineri, la Târgu-Jiu, un acord de fuziune pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia (CEO) care ar urma să funcţioneze din luna aprilie a anului viitor.  Prezent la eveniment, secretatul de stat Claudiu Stafie a precizat că fuziunea celor patru unităţi energetice reprezintă una dintre soluţiile optime de reorganizare a sistemului energetic românesc, înfiinţarea CEO reprezentând un mod economic mult mai eficient de administrare a acestor societăţi.

“Este o dorinţă mai veche a ministerului de a reorganiza producătorii de energie electrică şi termică din ţară, este vorba de o nouă gândire pe care am avut-o încă din 2009. (...) Este vorba de o companie care, din punct de vedere economic, ar trebuie să funcţioneze mult mai bine decât cele patru separat. În momentul în care va fi înscrisă la Registrul Comerţului, CEO va fi cel de-al doilea mare producător de energie electrică după Hidroelectrica, cu o cotă de piaţă de circa 30% din producţia de energie naţională. Rezerva de lignit de care dispunem ne ajunge pentru următorii 40-50 ani, deci funcţionarea companiei este asigurată din acest punct de vedere. CEO va trebui să îşi pregătească prentru următorii 15-20 de ani programe foarte importante de investiţii şi din câte ştiu eu, sunt calcule făcute, şi un necesar investiţional până în 2025 ar fi de circa un miliard şi jumătate de euro pentru tot ceea ce înseamnă grupuri energetice noi, instalaţii de desulfurare. (...) Investiţiile de mediu aflate în derulare la complexurile energetice rămân valabile şi până la termenele fixate, cele mai multe în anul 2013, trebuie să ne conformăm”, a spus Claudiu Stafie, citat de Agerpres. Acesta a mai menţionat că, în ceea ce priveşte viitorul sediu al CEO, încă nu s-a stabilit dacă acesta va fi la Târgu-Jiu sau în alt oraş, decizia urmând să fie luată după mai multe discuţii între reprezentanţii unităţilor componente. El a menţionat însă că vor exista, cu siguranţă, mai multe sedii secundare şi unul principal, iar managementul companiei va fi unul, în mare parte, privat.

Listare la Bursă, după un an de funcţionare

“În ceea ce priveşte listarea la Bursă a companiei şi stabilirea pachetelor de acţiuni, acest lucru îl vom face după un an de funcţionare, deoarece compania va avea nevoie de un exerciţiu financiar complet timp de un an, apoi vom face listarea la Bursă, dar nu este luată încă o decizie în acest sens, ce fel de pachete de acţiuni vor fi sau dacă se va face vânzarea participaţiunilor. Sunt şi discuţii cu cei de la FMI pe acest subiect”, a mai spus secretarul de stat.

Viitorul coordonator al CEO, actualul director general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu, a prezentat celor prezenţi un material despre strategia noului complex energetic care, potrivit acestuia, va duce la creşterea cifrei de afaceri la aproximativ un miliard euro, realizarea de economii anuale de circa 80 milioane euro prin programarea optimă în funcţionare a tuturor blocurilor energetice, optimizarea aprovizionării cu cărbune a grupurilor energetice, realizarea de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice şi optimizarea funcţiunii de mentenanţă, atât la nivelul activităţii miniere, cât şi al celei energetice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MINISTRUL ECONOMIEI
07 Noi 2011

- "managementu privat" are deja un coordonator numit: -) - cifra cui de afaceri va creste cu un miliard? - a lui CEO care inca nu exista, deci nu are cu ce sa compare din trecut, a lui CE Craiova, care va disparea prin fuziune, sau a ministerului economiei in calitate de firma? - cum poate creste cifra de afaceri prin simpla fuziune a partilor, fara ca acestea sa-si fi marit capacitatea de productie? Oamenii astia insira brasoave.
Random imageUltimele stiri


loading...