2018-12-12 02:49


Consiliul Concurenţei, Raport 2015: „Clienţii datori băncilor sunt captivi!”

 |  17:23
Consiliul Concurenţei, Raport 2015: „Clienţii datori băncilor sunt captivi!”

Sectorul bancar din România are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență, însă nivelul ridicat de îndatorare a condus la reducerea gradului de mobilitate a clienților, reiese din Raportul „Evoluția concurenței în sectoarele-cheie 2015”, elaborat de Consiliul Concurenței.

„Situația sectorului bancar din perioada analizată indică o evoluție favorabilă din punct de vedere concurențial în sectorul bancar românesc. În ultimii 4 ani se observă o tendință de reducere a diferențialului dintre dobânda la credite și cea la depozite. De asemenea, indicii de concentrare arată un grad mic spre mediu de concentrare în sector. Creșterea restrictivității standardelor de creditare nu reprezintă în sine un element de îngrijorare privind concurența în sectorul bancar, dar coroborarea sa cu un nivel ridicat al gradului de îndatorare a clienților conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienților”, se arată în raport, potrivit Agerpres. Conform documentului, primele zece instituții de credit au avut cumulat o cotă de piață relativ constantă, între 77,8 și 78,4%, valoarea înregistrată la finalul anului 2014 fiind de 78,1%, în scădere față de anul 2013.

În plus, în perioada analizată, indicele de concentrare pe piață a scăzut semnificativ din 2008 în 2009, în perioada de început a crizei, după care aceasta s-a stabilizat. La finalul anului 2014, valoarea indicelui a fost cea mai scăzută din ultimii ani.

„Aceste valori indică faptul că sectorul bancar are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență. Cu toate acestea, pentru o interpretare mai bună a gradului de concurență trebuie analizați și alți indicatori, cum ar fi mobilitatea clienților bancari”, mai reiese din raportul Consiliului Concurenței.

Potrivit documentului, primele două bănci mari, respectiv BCR și BRD, au avut în ultimii șase ani cote de piață cuprinse între 18-20% (BCR) și 14-16% (BRD), însă ambele sunt în scădere, deși domină, în mod evident, mediul bancar românesc în fiecare categorie importantă (credite, depozite, active, capital). A treia bancă este Banca Transilvania cu o cotă de piață de aproximativ 10%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: consiliul concurentei, raport 2015, clienti, datori, banci
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...