2018-12-19 00:27


Consiliul Concurenţei amână din nou finalizarea anchetei pe piaţa carburanţilor auto

 |  15:23
Consiliul Concurenţei amână din nou finalizarea anchetei pe piaţa carburanţilor auto

Consiliul Concurenţei va finaliza, în următoarele luni, investigaţia pe piaţa carburanţilor auto, începută încă din 2005, al cărei scop este identificarea unui posibil cartel al distribuitorilor, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă. Noua amânare survine la doar câteva săptămâni după ce Bogdan Chiriţoiu a anunţat că instituţia va finaliza anul acesta investigaţia şi va anunţa rezultatele. Operatorii de transport cer finalizarea imediată a anchetei, pe fondul unor noi scumpiri semnificative a preţului carburanţilor.

Bogdan Chiriţoiu a afirmat că instituţia va finaliza anul acesta şi alte investigaţii declanşate cu câţiva ani în urmă. În acelaşi timp el a arătat că prin modificările legislative de care beneficiază Consiliul Concurenţei este permisă o mai mare flexibilitate în acţiunile de investigare a mediului concurenţial şi o finalizare mai rapidă a investigaţiilor instituţiei.

COTAR, confederaţia operatorilor de transport din România, care reuneşte peste 70% din totalul firmelor şi angajaţilor din transporturi şi servicii conexe, cer Consiliului Concurenţei să finalizeze ancheta începută acum cinci ani, privind practicile de monopol ale distribuitorilor de carburanţi, ţinând cont şi de rezultatul anchetei realizate de ANAF, al cărei rezultat a arătat că aceste creşteri de preţuri nu sunt justificate.

Ultima scumpire a carburanţilor a fost operată în această săptămână, când Petrom a crescut preţul motorinei cu 12 bani pe litru şi cel al benzinei cu 6 bani/litru. Astfel, un litru de Euro Diesel 5 costă în prezent 5,51 de lei, iar sortimentul OMV Diesel poate fi cumpărat cu 5,69 de lei/litru.

De aici şi până la scumpiri similare la ceilalţi  distribuitori de pe piaţa autohtonă nu a fost decât un pas. Lukoil a aplicat exact aceeaşi scumpire ca şi OMV Petrom la toate sortimentele, adică 6 bani la benzine şi 12 bani la motorine. Astfel, un litru de Euroluk 95 costă 5,51 lei, iar sortimentul Ecto 98, 6,01 lei. În cazul motorinei EuroDiesel, litrul a ajuns să coste 5,53 de lei faţă de 5,41 de lei, iar Ecto Super Diesel costă 5,87 de lei, cu 12 bani mai mult. Lukoil nu mai modificase preţurile din 28 septembrie.

Pe de altă parte, Rompetrol, compania deţinută de KazMunaiGaz, al doilea jucător de pe piaţă, a modificat preţurile pe 12 octombrie. Ieri, Rompetrol a crescut din nou preţul la benzine cu 5 bani/litru, iar la sortimentele de motorină cu 10, respectiv 11 bani/litru.Astfel, noile preţuri sunt: Efix 95 – 5,56 lei/litru, Alto 101 – 6,21 lei/litru. În cazul motorinei Efix Diesel preţul a crescut de la 5,49 lei la 5,59 lei/litru, iar la Alto 55 de la 5,8 la 5,91 lei/litru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-03

TAGURI: LukOil
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...