2017-01-18 08:13

ECONOMIE


Consiliul Concurenţei va anunţa rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor în a doua parte a anului

 |  17:40
Consiliul Concurenţei va anunţa rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor în a doua parte a anului

Rezultatele anchetei iniţiate de ConsiliulConcurenţei pe piaţa carburanţilor şi eventualele măsuri care s-ar impunepentru companiile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia însemestrul II, până atunci Guvernul urmând să aibă mai multe runde de discuţiicu Comisia Europeană (CE) pe tema acestui raport, afirmă surse oficiale, citatede Mediafax. "Înfuncţie de feed-back-ul primit din partea Comisiei, rezultatele anchetei şieventualele măsuri care se impun vor fi publice abia în a doua parte a acestuian", au declarat sursele citate.

Investigaţiape piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz. În luna ianuariea.c., Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raportprivind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificatpe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor debursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toatecompaniile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectatecorespunzător. Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povarafiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerutANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere,precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentruidentificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pe dealtă parte, premierul a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze,împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza uneilegi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar careeste adoptată înaintea aderării la UE. Ulterior, directorul general executiv alOMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declarat că legislaţia românească permite îngheţarea preţurilor, deşi nu există nici unprecedent de acest gen într-o piaţă liberă, iar o astfel de măsură arecaracter temporar şi consecinţe ulterioare.

Joi,guvernatorul BNR, lacarburanţi nu este o măsură benefică, întrucât după expirarea perioadeide restricţionare efectele sunt mult mai ample, că o astfel de măsură ar ducela creşterea traficului de frontieră. Isărescu susţine că preţulcombustibililor nu va mai creşte semnificativ în acest an, dar va contribui cuaproape un punct procentual la inflaţia de la sfârşitul lui 2011, estimată înprezent la 5,1%.

PotrivitInstitutului Naţional de Statistică, combustibiliis-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fostmajorate cu 13%. De la începutul acestui an, companiile petroliere au scumpitcarburanţii de mai multe ori, unele sortimente depăşind pragul de 6 lei/litru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image