2018-12-13 13:48


Consiliul Fiscal contrazice afirmaţiile Guvernului Boc. Economia nu a ieşit din recesiune, dar s-a stabilizat

 |  19:29
Consiliul Fiscal contrazice afirmaţiile Guvernului Boc. Economia nu a ieşit din recesiune, dar s-a stabilizat

România nu a ieşitîncă din recesiune, iar tendinţa pozitivă din ultimul trimestru al anuluitrecut trebuie să fie confirmată de datele ulteriore,nefiindsigurdacă revenirea economică a început, a declaratpreşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. De asemenea, acesta a spus că în 2011 salariile vorcreşte cu 5%, dar şi că doarzece companii de stat generează 73% din totalul arieratelor.

"Ştimcă 2010 a fost un an greu la nivel economic. Economia a avut anul trecut oevoluţiemaibună decât aşteptările iniţiale, care indicau ocontracţie de 1,9% din PIB. Totuşi,economia României încă nu a ieşit dinrecesiune.E greu de spus dacă acel plus 0,1% din ultimul trimestrureprezintă începutul unei tendinţe de recuperare. Tendinţa trebuie să fieconfirmată de evoluţiile viitoare", a declarat Dumitru, într-o conferinţăde presă. El a menţionat că economia s-a stabilizat. "Trendul de revenire economică probabil că a început, dar nu putemspune cu certitudine asta", a continuat Ionuţ Dumitru.

Potrivitraportului anual al Consiliului Fiscal, reluarea creşterii economice a fostîntârziată de punerea în practică a măsurilor decisive necesare pentrucorectare dezechilibrelor structurale majore existente la momentul declanşăriicrizei.

Faţă de 2010, fondul de salarii poate creşte cu 5%

"Conform cu ţintele deja asumate, există nişteplafoane care s-au stabilit pentru cheltuieli cu personalul pentru 2012,de7,1% din PIB. Faţă de anul anterior, fondul de salarii poate creşte, înacest plafon, cu circa 5%. Pe baza ultimei variante a strategiei fiscal-bugetareşi a legii care reglementează plafoanele, putem spune, pe baza cifrelorproiecţiilor macroeconomice asumate, că există în acest moment un potenţial decreştere a fondului de salarii de 5% şi să ne putem încadra în 7,1% din PIBpentru anul viitor. Evident că dacă avem unPIB mai mare, putem creşte maimult", a spus Dumitru. Acestaa arătat că dacă numărul de salariaţieste mai mic, există posibilitatea unor creşteri mai mari. "Pesteacest plafon de 7,1%, spaţiul fiscal este aproape nul", a adăugatpreşedintele Consiliului Fiscal.

"Înacest moment putem spune un sigur lucru cu probabilitate mare: economia s-astabilizat, nu ştim dacă există un trend decreştere economică cert, dar,practic, în perioada următoare va trebui să vedem. Oricum, recuperareaeconomică va fi una înceată. 1,5% este o creştere mică pentru Româniaşinu aduce mai nimic la nivel de putere de cumpărare, de venituri ale populaţiei.Pentru a simţi şi la buzunar vor mai trece probabil 2-3 ani. Altfel,putemmări salariile şi începând de mâine, dar nu vomsimţi,înmod sustenabil, creşterea puterii de cumpărare", aconchis Dumitru.

Zece companii de statgenerează 73% din totalul arieratelor

Datoriilea zece companii de stat însumează 73% din totalul arieratelor, cele mai maricreşteri ale plăţilor restante între 2009 şi 2010 fiind înregistrate însectoarele feroviar şi minier. În 2010, valoareaarieratelor s-a ridicat 24,9 miliarde de lei, iar în 2009la 23,1 miliardede lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor furnizate ieri de ConsiliulFiscal.

De asemenea, datoriile primelor 150 de companiiautotalizat anul trecut21,5 miliarde de lei, în creştere cuaproximativ 19% faţă de valoarea din 2009, de 18 miliarde de lei.

Lider în topul companiilor restante a fost în 2010 CFRSA, cu 5,2 miliarde de lei, în 2009 având 3,2 miliarde de lei. În topuldatornicilor se mai află Compania Naţionalăa Huilei (4,8 miliarde de lei),Termoelectrica SA (3 miliarde de lei), Oltchim (1,1 miliarde de lei), CNADNR (1miliard de lei), CFR Marfă (900 milioane de lei), CFR Călători (600 milioane delei), Electrocentrale Bucureşti (500 milioane de lei), Electrificare CFR (500milioane de lei) şi SN a Cărbunelui (500 milioane de lei).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...