2018-12-15 05:10


Consiliul Concurenței va sta cu ochii pe retaileri. Chiriţoiu garantează scăderea preţurilor la alimente

 |  15:49
Consiliul Concurenței va sta cu ochii pe retaileri. Chiriţoiu garantează scăderea preţurilor la alimente

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, consideră că reducerea la 9% a TVA la alimente se va regăsi în prețul produselor la raft, deoarece în România există o concurență puternică la nivelul retailerilor, mult mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene, iar instituția pe care o conduce va căuta să identifice orice comportament ilegal și orice înțelegere între agenții economici, care ar putea împiedica scăderea prețurilor.

"Consiliul Concurenței va contribui ca reducerea de taxe să se regăsească în beneficiul consumatorilor. În România, există o concurență puternică în zona retailerilor, mult mai mare decât în multe state membre ale UE, și eu sunt optimist că rezultatul acestei concurențe, odată cu reducerea de taxe, se va transmite în prețul la raft", a spus Chirițoiu, la întâlnirea avută de ministrul Agriculturii cu producătorii, procesatorii și reprezentanții marilor rețele comerciale.

Șeful autorității de concurență a precizat că există un sistem de monitorizare a evoluției prețurilor din piață, care urmează să fie permanentizat sub forma acelui monitor al prețurilor alimentare.

"Avem pus la punct un sistem de monitorizare a ceea ce se întâmplă în piață, ca să vedem cum evoluează prețurile din momentul anunțării reducerii TVA și impactul ulterior la raft. Statistica ne ajută să identificăm produsele și algoritmii după care vom pune la punct acest sistem, pe care ulterior îl vom permanentiza și va fi în acel discutat monitor al prețurilor alimentare. Noi căutăm să identificăm comportamentele ilegale. Dacă o companie ia singură decizia de a crește sau a scădea prețurile, este un comportament legal și forțele concurențiale o vor penaliza. Consumatorii îi vor penaliza pe cei care țin prețurile la un nivel nejustificat de mare. Dacă avem indicii că există înțelegeri între agenții economici de a împiedica scăderea prețurilor, acolo vom interveni, vom deschide investigații, care însă durează mult, dar amenzile sunt foarte mari, sunt destul de severe. Chiar câteva companii de la această masă au fost sancționate de noi, nu de mult, iar unele care sunt acum investigate", a precizat președintele CC, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a chemat marți la discuții pe producători, procesatori și pe reprezentanții marilor rețele comerciale, pentru a analiza evoluția prețurilor produselor alimentare în perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: pret, alimente, raft, tva, consiliul, concurentei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...