2017-01-17 15:09

ECONOMIE


Consultanţă de lux pentru vânzarea CFR Marfă. Cum se atribuie peste un milion de euro firmelor ''de casă'' ale PDL specializate în avocatură

 |  18:01
Consultanţă de lux pentru vânzarea CFR Marfă. Cum se atribuie peste un milion de euro firmelor ''de casă'' ale PDL specializate în avocatură
Clientela de partiddin PDL poate deja să îşi bugeteze încă un milion de euro în cifra de afaceripe 2011, din banii Ministerului Transporturilor. Aşa cum ne-am obişnuit, firmele de casă ale MinisteruluiTransporturilor, specializate în consultanţă şi în avocatură, sunt marilebeneficiare ale programelor de privatizare, nefinalizate. Numai pentru continuareaprocedurilor de privatizare a societăţii CFR Marfă, Ministerul Transporturilor alocăîn acest an peste un milion de euro. Deşi reprezentanţiisectorului feroviar sunt optimişti cu privire la derularea procesului deprivatizare a societăţii CFR Marfă, experienţa anilor electorali anteriori ne-auarătat că aceste consultanţe sunt doar o risipă a banului public, fără nici unrezultat concret atât în plan investiţional, cât şi în domeniul privatizărilor.

Se pregăteşte o nouăformă oficială de cheltuire a banilor din bugetul Ministerului Transporturilorşi Infrastructurii (MTI). Dacătot nu sunt bani pentru calea ferată şi se închid mii de kilometri de linie,Ministerul Transporturilor pregăteşte un buget privind activitatea deprivatizare pe anul 2011. În nota de fundamentare a acestei hotărâri de Guvern,postată pe site-ul MTI, se precizează că este nevoie de peste 5,2 milioane delei pentru continuarea privatizării CFR Marfă. “Având în vedere includereaîn Programul de privatizare al MTI pe anul 2011 a obiectivului «Continuareaprocesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă- CFR Marfă - cu corelarea etapelor/obiectivelor/măsurilorconform elementelor rezultate din Memorandumul tehnic de înţelegere aferentAranjamentului stand-by de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional»şi celelalte aspecte legate de procesul de pregătire a privatizăriitransportului aerian, este necesară alocarea unor sume corespunzătoare lacapitolul «Cheltuielilegate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firmede avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale»,în valoare de 2.609 mii lei”,se arată în nota de fundamentare, la capitolul modificăriale cheltuielilor bugetare. Pe lângă aceşti bani pentru consultanţi, MinisterulTransporturilor s-a gândit să mai scoată din buzunarele românilor încă peste2,6 milioane de lei pentru “rapoarte de evaluare în procesul de privatizare şipostprivatizare pentru expertize, cauţiuni, evaluări în litigii, onorariiexecutori judecătoreşti, documentaţii pentru obţinerea avizului de mediu, precumşi alte asemenea cheltuieli”.

Boagiu bagă 250 milioane de lei vechi însfoară

Dacă tot sunt bani publici, Ministerul Transporturiloralocă şi 25.000 de lei în vedereacontractării unor servicii specializate de legătorie documente pentru arhivarea documentaţiei de privatizare şi postprivatizare.“Fiecare guvern care este laputere, din 2003 sau 2004, privatizează CFR Marfă. Teoretic, prinaceastă hotărâre de Guvern încep documentaţiile pentru privatizarea CFR Marfă.Acest lucru înseamnă pregătirea contractelor de confidenţialitate şi a contractelorde licitaţie. Nu se va finaliza licitaţia în acest an”, ne-au declarat surse ministeriale.

Roşeanu: “Anul viitor se va finaliza vânzarea CFR Marfă”

Reprezentanţiiindustriei feroviare spun că privatizarea societăţii CFR Marfă se va încheia în2012. “Anul viitor se finalizează vânzarea CFR Marfă. Este bine că MinisterulTransporturilor face un nou pas spre privatizarea CFR Marfă, pentru a echilibrapiaţa de transport de marfă din România. Este necesar ca privatizarea să fiedusă la bun sfârşit cât mai repede, deoarece tergiversarea acestui procesîmpiedică CFR Marfă să investească în material rulant de calitate”,ne-a explicat preşedintele Club Feroviar, Ştefan Roşeanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image