2017-01-23 18:58


Consumul de gaze a atins cote istorice

 |  21:00
Consumul de gaze a atins cote istorice

Autorităţile au fost deranjate de frigul de afară numai în momentul în care sistemul naţional de transport al gazelor naturale a fost aproape de colaps, din cauza consumurilor istorice care s-au înregistrat în ultimele zile. Reprezentanţii Ministerului Economiei, direct responsabil pentru aplicarea politicilor în domeniul gazelor, au încercat să dea asigurări că România nu va îngheţa din cauza lipsei gazelor, toate resursele fiind exploatate la maximum, inclusiv importurile.

După mai multe zile de ger puternic, cu cod portocaliu, autorităţile au făcut primele precizări cu privire la măsurile ce sunt întreprinse pentru ca populaţia să beneficieze de căldură. „Sunt consumuri istorice pentru Bucureşti, pentru România”, a declarat, marţi, Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), care a precizat că există cantităţi de gaze suficiente pentru asigurarea consumului şi pentru miercuri. El a spus că toate sursele de aprovizionare, din producţie, din depozite şi din import sunt valorificate la maximum. „Apoi, limităm consumatorii industriali, dacă este nevoie, de la consum. Dacă au fost limitaţi deja de la consum au fost limitaţi în cadrul prevederilor contractuale şi în limita cantităţilor nominalizate pentru această perioadă. Pot să fie anumite cantităţi limitate şi depăşite de consumatori. Încercăm să încadrăm consumatorii în cantităţile nominalizate”, a afirmat oficialul MECMA.

Fără situaţie de urgenţă

Stafie a declarat că măsurile luate nu impun deocamdată declanşarea situaţiei de urgenţă. „În următoarele zile vom vedea”, a adăugat oficialul MECMA. Situaţia de urgenţă permite diminuarea cantităţilor de gaze livrate către industrie, pentru satisfacerea necesarului încălzirii populaţiei, dar nu mai există legislaţie care să prevadă cum sunt despăgubite firmele afectate de această măsură.

Reacţia a fost determinată de anunţul companiei GDF Suez, care operează în 17 judeţe din ţară şi Bucureşti, care atrage atenţia asupra scăderii semnificative a presiunii gazelor în conducte. Cât timp Guvernul şi MECMA au tăcut, operatorii din piaţă au luat măsuri şi au crescut importurile pentru completarea necesarului.

Între timp, frigul a crăpat conductele de apă şi întregul oraş Râmnicu Vâlcea a rămas fără căldură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17

TAGURI: MECMA, Claudiu_Stafie, gaz, GDF_Suez, ger, situatie_de_urgentaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image