2017-01-20 01:42

ECONOMIE


Consumul pe datorie nu va mai fi posibil. Reluarea creditării pentru populaţie va mai întârzia 2-3 ani

 |  16:35
Consumul pe datorie nu va mai fi posibil. Reluarea creditării pentru populaţie va mai întârzia 2-3 ani
Economistul-şef alBNR, Valentin Lazea, a declarat ieri că, dacă cineva se gândeşte că se va reluacreditarea pentru populaţie aşa cum a fost până în 2007, "să uite acestlucru", pentru că nu mai este posibil şi că băncile ar trebui să seorienteze către creditarea firmelor. Totodată, Ionuţ Dumitru,economist-şef al Raiffeisen Bank, a precizat că potenţialuldecreditarepe zona de retail este minim, dacă se ia în considerarenivelul actual al veniturilor populaţiei, şi va rămâne scăzut în următorii 2-3ani, iar revenirea se va face doar în linie cu dezvoltarea economiei.

"Dacăcinevase gândeşte că se va relua creditarea cum a fostpână în2007,consum pe datorie, să uite acest lucru, pentru că România dejatrăieşte pe datorie într-o măsură foarte mare.Băncile ar trebui să sereorienteze dinspre creditarea de consum - care nu are cum săcrească,pentru că populaţia, care a fost solvabilă şi bancabilă deja aluat credite - şi să se orienteze către producţie şi către firme. Dacă şibăncile comerciale vor rămâne cu mentalitatea din 2006-2007 şi vor face tot ceştiu ele mai bine, s-ar putea să avem probleme, dar nu vor fi bani, aşa că oricear vrea ele săfacă nu vor putea să facă", a spus Lazea.Acestaa explicat că deficitul de cont curent, chiar după ce a avutaceaajustare masivă de la 13% la circa 4% din PIB, continuă să fie unuldintre cele mai mari din Europa, doarTurcia,Grecia şi Portugaliaavândîn momentul de faţăun deficitde cont curent mai mare.Lazea aspus că aceasta înseamnă că ţările dinEuropanu vor tolera ocreştere a traiului pe datorie.Pe de altă parte, economistul-şef al BNR amai declarat că, potrivitdefiniţiei FMI, creditele neperformante suntacele credite care prezintă o întârziere la plată de peste 90 de zile şi/sau oiniţiere a procedurilor judiciare asupra debitorului. Potrivit acestuia,raportul NPL (Non-Performing Loan)în total credite era în aprilie 2011 de13%.

Ionuţ Dumitru: „Perioadabanilor uşori s-a terminat“

"Niveluldobânzilor este la un nivel minim istoric laleişi la valută. Însăcererea de credite rămâne scăzută. Există 200.000 de interogări pe lună faţă decirca un milion înainte de criză. (...) Volumele de credite noi acoperă practicdoar ce ajunge la maturitate", a declarat economistul-şef al RaiffeisenBank, Ionuţ Dumitru, la un seminar de profil. Acesta a explicat că serviciuldatoriei ca procent din PIB este destul de ridicat în România, astfel că, lanivelul veniturilor din prezent, potenţialul decreditareestelimitat. "Perioada banilor uşori s-a terminat. Atunci îţi luai un creditşi toată economia creştea. În momentul de faţă, ca să faci afaceri îţi trebuieşi ştiinţă", a arătat Dumitru.

Potrivitacestuia, rata creditelor neperformante este destul de mare în România (aproape13%) comparativ cu alte state, însă gradul de acoperire este suficient, datfiind nivelul ridicat al ratei solvabilităţii băncilor. "Toată lumea segândeşte cum poate evolua creditarea în actualul context economic, care nu estepromiţător. Contextul economic este unul de recuperare înceată, destul defragilă", a mai spus Dumitru.

Costul apelării înjustiţie a unui contract - 28,9% din valoarea acestuia

“Câto costă pe o bancă din România să recupereze creanţa pe care o are? Costulpentru apelarea contractului în justiţie, în România, este, conform calculelorBăncii Mondiale, ca procent din datoria pe care o urmărim, de 28,9%. Deci, camatât ne costă în România cheltuielile judecătoreşti şi toate cheltuielileocazionate din datorie ca să apelez o datorie în justiţie. Un procent foarteridicat, aş spune. Doar în Cehia, Suedia, Slovacia şi Italia e mai scump decâtla noi. Costurile cu executarea silită costă mult şi durează mult mai mult.Procedura medie, conform Băncii Mondiale, este doar de 500 şi ceva de zile casă apelez în justiţie contractul”, a spus oficialul Raiffeisen Bank.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image