2017-01-17 04:58

ECONOMIE


Contestaţie a Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital: Fuziunea Cosmote cu Romtelecom ar fi în defavoarea statului

 |  19:11
Contestaţie a Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital: Fuziunea Cosmote cu Romtelecom ar fi în defavoarea statului

AsociaţiaInvestitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că fuziunea dintreRomtelecom şi Cosmote România ar fi în defavoarea statului. Motivul invocat deinvestitori este acela că profitabilitatea noiientităţi create este una discutabilă, având în vedere pierderile mariînregistrate de către Cosmote în ultimii ani.

"Considerămaceastăoperaţiune ar fi în defavoarea Ministerului Comunicaţiilor şi SocietăţiiInformaţionale deoarece profitabilitatea noii entităţi createeste una discutabilă, având în vedere pierderile mari înregistrate de cătreCosmote România în ultimii ani. Pentru a lua o decizie de asemenea amploare,credem cu tărie că ar trebui efectuată o amplă analiză a societăţii care arrezulta în urma fuziunii", se arată într-un comunicat al AIPC.Reprezentanţii investitorilor menţionează că după fuziunea dintre Romtelecom şiCosmote România, participaţia statului va fi mai mică din punct de vedereprocentual, faţă de pachetul de 45,99% de la Romtelecom. Totodată, AIPCapreciază că există riscul ca participaţia să fie mai mică şi din punct devedere valoric. "Pe această cale solicităm MCSI reanalizarea oportunităţiifuziunii dintre Romtelecom şi Cosmote, şi atragem atenţia asupra faptului căsuccesul unei eventuale listări la bursă a Romtelecom sau a noii societăţirezultate în urma fuziunii depinde nu numai de mărimea societăţii, dar şi deperspectivele acesteia, precum şi de eficienţă şi profitabilitate", se maiarată în comunicatul asociaţiei.

Anultrecut, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) alCosmote România a avansat cu 12,7%, la 73,7 milioane euro, iar Romtelecom aînregistrat un profit operaţional EBITDA de 154,7 milioane euro, în scădere cu38,7%. Rezultatele au fost prezentate de cele două companii conform standarelorinternaţionale de contabilitate (IFRS).

Ministrulcomunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Valerian Vreme, a declarat, ieri,pentru Mediafax că instituţia pe care o conduce agreează propunerea OTE defuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România şi vreasă listeze pe bursă titlurile deţinute de stat la viitoarea entitate,operaţiune care ar putea avea loc peste 12 luni. El a adăugat că Executivul este celcare va lua o decizie privind propunerea avansată de partea elenă. Conformraportărilor pe standardele româneşti de contabilitate (RAS), Cosmote România aînregistrat pierderi în precedenţii trei ani de 273,1 milioane lei (64,4milioane euro) în 2009, 383,7 milioane lei (104 milioane euro) în 2008 şi,respectiv, de 395,5 milioane lei (118,5 milioane euro) în 2007. Pe de altăparte, Romtelecom a consemnat un profit de 158 milioane lei (37,3 milioaneeuro) în 2009, de 34,7 milioane lei (9,4 milioane euro) în 2008 şi, respectiv,de 112 milioane lei (33,5 milioane euro) în 2007. Acţionarii Romtelecom suntgrupul OTE - 54,01% din acţiuni şi Ministerul Comunicaţiilor - 45,99%. CosmoteRomânia este controlat de Cosmote Group - 70% din acţiuni şi Romtelecom - 30%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image