2018-07-17 23:47


CONTRACTE ENERGIE: Hidroelectrica nu mai are cui vinde curentul

 |  21:00
CONTRACTE ENERGIE: Hidroelectrica nu mai are cui vinde curentul

Hidroelectrica nu mai are unde să vândă energia, aşa că se gândeşte să caute „muşterii” în afara ţării. Profitul companiei este lovit din toate părţile, mai ales că preţul cu care se vinde, acum, curentul electric, este în cădere liberă faţă de anul trecut. La toate acestea au contribuit din plin şi energiile regenerabile, care au dus la reducerea preţului. De aceea, „băieţii deştepţi” se pot considera răzbunaţi, fără să fi făcut nimic.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a anunţat că are în vedere deschiderea unor birouri ale companiei la Budapesta şi Viena pentru a exporta energie electrică. În prezent, ofertele de vânzare de energie hidro pe piaţa locală îşi găsesc cu greu cumpărători, chiar dacă preţul cerut este cu mult mai mic decât cel practicat anul trecut. România asistă la creşterea producţiei de energie, pe fondul diminuării consumului.

Hidroelectrica a anunţat că a reuşit să vândă, pe platforma administrată de OPCOM, energie în valoare de circa 12,12 milioane euro, a anunţat compania. „Hidroelectrica continuă să livreze energie pe piaţa concurenţială la un preţ mult superior, 180,75 lei/MWh, faţă de 130 lei/MWh, preţul practicat înainte de intrarea în insolvenţă, în contractele bilaterale cu traderii din energie”, se arată într-un comunicat de presă. „În realitate, diferenţa ar fi fost mult mai mare în 2013, pentru că, în condiţiile unui an cu hidraulicitate medie spre normală, „băieţii deştepţi” aveau clauze contractuale care le permiteau reducerea preţului spre 110 lei/MWh”, a declarat, în comunicat, Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica.

Adevăruri parţiale

Contractele cu băieţii deştepţi au grevat substanţial profitul Hidroelectrica, dar nici Remus Borza nu spune tot. De altfel, se constată o politică din partea administratorului judiciar de a supraestima toate rezultatele înregistrate în activitatea Hidroelectrica.

Comunicatul Hidroelectica nu precizează că pentru un pachet de 5 MW în bandă, la preţ de 180 lei/MWh, nu s-a găsit nici un cumpărător. Pe de altă parte, preţul include şi tariful de transport („componenta Tg”), în valoare de aproximativ 10 – 11 lei/MWh, astfel că preţul energiei obţinut este, practic, de circa 170 lei/MWh – 171 lei/MWh.

Şi cel mai important este că, după intrarea în insolvenţă, în urma negocierilor ce au fost purtate până la denunţarea contractelor, „băieţii deştepţi” ar fi acceptat să plătească 185 lei/MWh, preţul electricităţii, la care se adăuga tariful de transport, în total 195 – 196 lei/MWh, cu formule de ajustare a preţului, avantajoase în condiţiile actuale.

Energia verde creează probleme

Energia verde, eoliană şi fotovoltaică „atacă” profitul Hidroelectrica, pentru că materia primă, vântul şi soarele, nu costă nimic. Având în vedere schema de sprijin prin certificate verzi, dar care se acordă doar pentru electricitatea produsă şi livrată, producătorii din regenerabile ar putea, la un moment dat, să dea gratis electricitatea, doar pentru a încasa certificatele verzi (CV). Reamintim, pentru energia eoliană se acordă 2 CV, iar pentru cea fotovoltaică – 6 CV. Cum, în prezent, un certificat se tranzacţionează cu 55 euro, producătorii, chiar dacă ar da electricitatea gratis, tot ar încasa între 110 euro şi 330 euro pentru fiecare megawatt livrat! Pe de altă parte, Hidroelectrica trebuie să plătească apa brută pe care o uzinează, tariful stabilit prin hotărâre de Guvern fiind considerat exagerat de mare.

Responsabilitatea autorităţilor

Decizia administratorului judiciar de a diversifica pieţele de desfacere pentru energia produsă de Hidroelectrica este una cât se poate de corectă din punct de vedere comercial. Numai că „ieşirea” la export ar putea avea un impact nedorit pentru stabilitatea sistemului energetic naţional.

Hidroelectrica este cotată ca fiind producătorul cu cea mai ieftină energie, de aceea a fost atât de „curtată” de băieţii deştepţi. La ora actuală, poziţia este ameninţată de energiile regenerabile care îşi pot permite să vândă curentul gratis. Numai că, şi Hidroelectrica, şi energiile verzi depind de condiţiile meteo.

În aceste condiţii, singura energie pe care ne putem baza este cea termică, dar care presupune costurile de producţie cele mai mari. De aceea, autorităţile statului sunt cele care trebuie să impună măsurile care să ducă la stabilitatea sistemului energetic naţional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-07-31

TAGURI: Hidroelectrica, contracte, baieti_destepti, export, Remus_Borza, insolventa

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova