2017-01-17 11:26

ECONOMIE


Contractele “băieţilor deştepţi”, anulate?

 |  21:00
Contractele “băieţilor deştepţi”, anulate?

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene ca, până la finele acestui an, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.  Angajamentul a fost luat de Guvern în ultimele negocieri cu FMI şi CE, din toamna acestui an, şi inclus ca o măsură distinctă în memorandumul tehnic aferent scrisorii de intenţie, fără referire la procedura concretă de anulare a contractelor şi şansele de reuşită din punct de vedere juridic.

Documentul guvernamental, citat de Mediafax, prevede în cazul Hidroelectrica “trimiterea de preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate la OPCOM, până la sfârşitul lunii decembrie 2011. Tema contractelor bilaterale este dezbătută la nivel politic şi al societăţii civile încă din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzată că vinde energie către mai mulţi furnizori prin contracte confidenţiale, la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi care sunt renegociate anual. În 2006, Ministerul Economiei a anunţat că intenţionează să facă publice prevederile acordurilor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, însă firmele care cumpărau energia s-au opus şi contractele au rămas confidenţiale. Trei ani mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să prezinte public modul în care se vinde energia şi să îndrepte eventualele abuzuri sau ilegalităţi, dar şi această iniţiativă a rămas fără rezultat.

La sfârşitul lunii octombrie a.c., Constantin Trihenea, la acel moment director general al Hidroelectrica, declara că nu are mijloace pentru a modifica sau întrerupe contractele directe de vânzare a energiei, care “poate” sunt încheiate pe o perioadă “prea mare”. Marţi, Trihenea a demisionat de la conducerea Hidroelectrica, invocând “motive personale”. Săptămâna trecută, şi directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a demisionat.

Contractele Hidroelectrica considerate “poate prea mari” de Trihenea au fost încheiate în perioada 2000-2004, iar ulterior, în 2009, jumătate din înţelegeri au fost prelungite până în 2018.

La jumătatea acestui an, informaţii din aceste acorduri bilaterale, precum preţurile de vânzare, au fost făcute publice de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în cele mai importante companii energetice de stat.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în calitate de şef de stat, nu a reuşit să pună capăt “poveştii celebrilor băieţi deştepţi” din energie, dar a apreciat că România va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, compania fiind controlată de Ministerul Economiei cu 80% din acţiuni. Compania vinde energie atât pe piaţa reglementată, cât şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale, atât în România (95,6% din producţie, în 2010), cât şi la export.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: Hidroelectrica, contracte bilaterale, băieţi destepţi, FMIComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image