2017-01-20 17:57

ECONOMIE


Contribuabilii care au declarat date eronate despre domiciliul fiscal pot depune cereri de reactivare

 |  14:48
Contribuabilii care au declarat date eronate despre domiciliul fiscal pot depune cereri de reactivare

Contribuabilii declaraţi inactivi pentru că se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date despre domiciliului fiscal care nu permit identificarea sau pentru că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat vor putea depune cereri de reactivare sau de îndreptare a erorilor la autoritatea fiscală unde sunt înregistraţi, potrivit unui proiect de act normativ al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

De asemenea, proiectul de ordin propune întocmirea şi comunicarea, de către compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul, pe baza documentaţiei transmise de organul de inspecţie fiscală competent, a deciziilor privind inactivarea, reactivarea şi îndreptarea erorilor materiale în cazul contribuabililor declaraţi inactivi din motivele menţionate anterior.

Potrivit Fiscului, prin propunerile formulate în proiectul de ordin se va asigura o gestiune unitară a contribuabililor declaraţi inactivi, la nivelul organelor fiscale în a căror evidenţă aceştia sunt înregistraţi, iar administraţia vine în sprijinul contribuabililor care depun cereri de reactivare sau de îndreptare a erorilor materiale.

Codul de procedură fiscală prevede că declararea contribuabililor inactivi şi reactivarea acestora se fac de către organul fiscal, prin decizie, emisă conform competenţelor şi procedurii stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF, care se comunică contribuabilului.

Totodată, contribuabilii declaraţi inactivi se reactivează dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: îşi îndeplinesc toate obligaţiile declarative prevăzute de lege, îşi îndeplinesc toate obligaţiile de plată, organele fiscale au constatat că funcţionează la domiciliul fiscal declarat.

Ori de câte ori se constată că un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anulează decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor şi pentru trecut.

În ce priveşte Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi, acesta se organizează la nivelul ANAF, este public şi se afişează pe site-ul instituţiei. Decizia de declarare în inactivitate/reactivare, emisă de organul fiscal, produce efecte faţă de terţi de la data înscrierii în registru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: ANAF, contribuabili, date eronate, domiciliu fiscal, act normativComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image