2017-01-20 08:11

ECONOMIE


Contribuabilii datori la stat, scutiţi de penalităţi

 |  21:00
Contribuabilii datori la stat, scutiţi de penalităţi

Companiile şi persoanele fizice care au datorii la stat vor putea beneficia de anularea penalităţilor fiscaledacă îşi vor plăti restanţele până la finele anului, a declarat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Guvernul a aprobat noi reglementări fiscale, prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie. De asemenea, vor fi reduse la jumătate penalităţile contribuabililor care vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012. Ministrul finanţelor a menţionat că de aceste facilităţi vor beneficia şi persoanele fizice care au datorii sub forma impozitelor pentru case, terenuri sau din contracte de închirieri. Potrivit lui Ialomiţianu, dacă până la 31 decembrie un număr de 330.000 de firme cu datorii ar plăti principalul, în valoare totală de 17 miliarde de lei, atunci o sumă de 2,5 miliarde de lei ar fi anulată.

Creşterea salariilor bugetarilor, incertă

O decizie cu privire la majorarea salariilor bugetarilor, anul viitor, se va lua în momentul definitivării bugetului, iar perspectiva este bună, a spus Ialomiţianu."Noi dorim ca această diferenţă să o dăm cât mai repede, precum şi acea actualizare la inflaţie. Este o dorinţă. Trebuie să ţinem seama de ce se întamplă pe celelalte pieţe, să fim prudenţi, să asigurăm consolidarea fiscală”, a spus oficialul.  

Prognoza PIB pentru 2012, după discuţii cu FMI şi CE

"Avem o întâlnire la sfârşitul lunii septembrie cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, înainte de a definitiva proiectul bugetului de stat şi a celorlalte bugete, la care vom analiza ţintele de creştere economică şi acele companii care vor fi reclasificate", a spus ministrul finanţelor. El a precizat că pentru moment se menţine prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an şi de 3,5-4% pentru anul viitor.

Casetă

Blejnar: Controlul averilor mari poate fi funcţional  la sfârşitul anului 2012

"Cred că un control al averilor mari va fi funcţional undeva la sfârşitul anului 2012 sau în a doua jumătate a lui 2012, pentru că în 25 mai anul viitor se va depune declaraţia 200 la Fisc şi abia după acea depunere a declaraţiei 200, unde vor fi înscrise multe dintre veniturile anului 2011, vom putea să extragem din baza de date şi să facem analiza de risc", a explicat ieri şeful ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a menţionat că metodele indirecte de control au devenit aplicabile începând cu 1 ianuarie 2011. "Direcţia (de control a marilor averi n.r.) este înfiinţată de 30 de zile, are alocat un număr de personal, au fost create serviciile şi acum colegii care deja sunt implicaţi în acea activitate lucrează la aceste proceduri. Noi nu vom face o verificare pe o anumită categorie socio-profesională, deci nu vom verifica manelistul, fotbalistul sau jurnalistul, noi vom verifica acea categorie de contribuabili pentru care, din analiza de risc, avem indiciile că nu şi-a plătit impozitele şi taxele", a spus Blejnar.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image