2017-01-20 18:06

ECONOMIE


Contribuţii plătite de bănci. Fondul de despăgubire a persoanelor prejudiciate de instituţiile de credit a acumulat deja 50,2 milioane de lei

 |  17:31
Contribuţii plătite de bănci. Fondul de despăgubire a persoanelor prejudiciate de instituţiile de credit a acumulat deja 50,2 milioane de lei

Fondul de Garantare aDepozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) anunţă că în iunie s-au înregistratprimele intrări de bani la nou-înfiinţatul fond pentru despăgubirea persoanelorprejudiciate prin măsurile luate în cursul administrării speciale a instituţiilorde credit. Potrivit FDGB, toate instituţiile de credit şi-auplătit cotizaţiileaferente anului 2011 la acest fond. Astfel, primele sume acumulate în acestfond special totalizează 50,2 milioane de lei.

Fondul pentru despăgubirea persoanelor prejudiciateprin măsurile dispuse şi implementate în cursul administrării speciale a fost înfiinţatprin OUG 131 din 28 decembrie 2010, cotizaţia anuală aferentă anului 2011 fiindstabilită ulterior la 0,027% din valoarea pasivului negarantat al instituţiilorde credit participante.

De asemenea, FGDB anunţă că resurseleacesteiaaucontinuat să crească în prima parte a acestui an, marcând o etapă deconsolidare intensă a capacităţii de finanţare a schemei de garantare adepozitelor din România.

La 30 iunie 2011, resursele FGDB destinate garantăriidepozitelor au atins un vârf de 2,129 miliarde de lei, în creştere cu 26,2% faţăde sfârşitul primelortrei luni ale anului 2011 şi cu 34% mai mult faţă deaceeaşi perioadă a anului anterior.

Aceasta s-a datorat, în principal, atât majorăriicotei contribuţiei anuale a instituţiilor de credit participante, cât şiveniturilor obţinute din plasamentele efectuate de către FGDB. Astfel,cotacontribuţieia crescut de la 0,2% în 2010 la 0,3% în 2011, cotă aplicatăla valoarea totală a depozitelor garantate la finele anului precedent celui deplată.

Aplicarea cotei de 0,3% a reprezentat una dintrecondiţionalităţile acordului încheiat cu FMI, împreună cu eliminarea finanţăriiprin liniile de credit stand-by contractate cu instituţiile de creditparticipante.

Contribuţiileanuale încasate de FGDB de la toate instituţiile de credit participante întermenul legal, respectiv 30 aprilie 2011, însumează 397,2 milioane de lei, ocreştere semnificativă cu 57,6% faţă de contribuţiile anuale încasate în 2010.Totodată,FGDB anunţă că sumele încasate pentru cele două fonduri au fostplasate, ca şi celelalte resurse ale FGDB, în instrumente financiare cât maisigure şi capabile să asigure lichiditatea necesară.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image