2019-03-24 03:01


Controlul averilor marilor bogaţi ai României are şanse minime de reuşită

 |  18:23
Controlul averilor marilor bogaţi ai României are şanse minime de reuşită

Controlulmarilor bogaţi ai României, anunţat de Guvern şi susţinut de premierul EmilBoc, are şanse foarte mici de reuşită. Experţii FMI au sugerat într-un raport căaplicarea legii vă fi amânată din cauza lipsei de personal şi a suportului IT.Mai mult, analiştii avertizează asupra politizării verificărilor, periclitândeficacitatea acestora.

Statulintenţionează să controleze persoanele fizice cu averi mari cu personalinsuficient şi cu un suport IT inexistent, după cum au spus experţii FMIîntr-un raport realizat în urma misiunii tehnice la sediul ANAF din lunaaprilie. Deşi măsura a fost introdusă în noul proiect de modificare a Constituţiei,în prezent, în direcţia proaspăt înfiinţată la Fisc în acest scop sunt angajaţidoar doi oameni. Legea privind controlul averilor mari a intrat în vigoare lasfârşitul anului trecut, iar normele de aplicare au fost aprobate în lunamartie. În luna februarie, Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a declarat că uncontrol major al persoanelor fizice cu averi mari va avea loc în a doua jumătatea anului viitor, dar nu a exclus ca şi în acest an să fie efectuate verificări.În prezent, conform financiarul.ro, în noua direcţie din ANAF lucrează doar doiangajaţi, care, potrivit experţilor instituţiilor financiare internaţionale, nuau pregătirea necesară pentru a demara astfel de investigaţii.

SorinBlejnar: „Nu vreau să fac verificări doar de dragul de a le face“

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat într-un interviu pentru „Evenimentulzilei“ referitor la primii paşi necesari pentru punerea în practică a „mareluicontrol” că „suntpatru mari direcţii de urmat ca ea să poată deveni operaţională. Cred că efoarte importantă recrutarea de personal. În principal, angajaţii vor fi dininteriorul ANAF, relocaţi după restructurarea care se face tot în aceastăperioadă. Pe lângă specialiştii noştri, sperăm să atragem oameni cu experienţă şidin afara ANAF. Va trebui să nominalizez conducerea şi câteva posturi-cheie.Apoi, va trebui să elaborăm strategia de organizare şi planurile de aplicare ametodelor indirecte de control. Foarte importante sunt şi programele deinstruire pentru personal. Nu în ultimul rând, e necesar să stabilim foarteclar şi foarte transparent un sistem de monitorizare a acestei direcţii, cu nişteindicatori de rezultat care să fie publici”.

Blejnar a recunoscut că cele mai problematicevor fi paradisurile fiscale de genul Elveţiei, dar şi ţările cu regim fiscal detip offshore.

Ilie Şerbănescu: Eficacitatea măsurii depinde de direcţia politică ce i se imprimă

Analistuleconomic Ilie Şerbănescu, a declarat pentru ziarul Puterea că “trebuie să seadmită abordarea care există şi în alte ţări, mai ales în SUA, de a se pune înraport câştigul cu ce deţin contribuabilii, abordare care exista şi pe vremealui Ceauşescu de altfel”. În opinia analistului, “eficacitatea măsurii depindede ce direcţie politică i se imprimă. E ciudat că i-am lăsat să facă bani zeceani de zile, fără să punem prea multe întrebări, şi acum sărim pe ei. Întrebareae: pe care din ei sărim? O altă curiozitate ar fi: ce vrea ANAF să facăefectiv? Vrea doar să impoziteze, sau să confişte? Dacă vor doar să impoziteze,practic legitimează modul în care banii au fost obţinuţi”, a subliniat IlieŞerbănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...