2019-03-18 18:24


Controversatul proiect de Lege a Prevenției. De unde vor scoate liberalii 600 milioane euro anual?

 |  21:01
Controversatul proiect de Lege a Prevenției. De unde vor scoate liberalii 600 milioane euro anual?

Liberalii au depus un proiect de lege referitor la prevenția în Sănătate, care imediat a stârnit controverse, fiindcă, între altele, ridică mari semne de întrebare referitoare la posibilitățile de finanțare. Iniţiativa prevede introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate, finanţat cu 600 milioane euro anual. De unde ar putea veni acești bani, nimeni nu pare să știe, deși documentul este semnat de 128 de deputaţi şi senatori, majoritatea de la PNL (inclusiv de copreședintele Alina Gorghiu și foștii miniștri Eugen Nicolăescu și Lucia Varga), 5 de la PSD, 3 de la UDMR, 9 de la minorităţi şi doi neafiliaţi. Teoretic, autorităţile ar urma să elaboreze un Program Naţional de Prevenţie multianual, finanţat cu 10% din sumele alocate sistemului naţional de sănătate. În acest scop ar urma să fie înfiinţată Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, agenţie care se va ocupa de întocmirea programului şi de aplicarea lui.

Proiectul de lege se va afla în dezbatere publică până la 1 martie și presupune ca românii ce refuză să participe la acest program riscă să suporte ulterior costurile tratamentelor, chiar și în cazul îmbolnăvirii de cancer.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, spune că proiectul de lege este inspirat din legislația europeană și nu prevede absolut nicio sancțiune pentru populație. Potrivit reprezentantului liberalilor, scopul legii nu este penalizarea cetățenilor, ci informarea acestora, responsabilizarea și încurajarea lor să participe la programele de prevenție în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire, în condițiile în care România este o țară cu risc mare la acest capitol. Intenții nobile, declarații sforăitoare, dar totul se împotmolește când vine vorba de finanțare.

Legea, imposibil de aplicat în 2016

Faptul nu a trecut neobservat la Palatul Victoria, sediul Guvernului. „Oricât de bine intenționat ar părea, proiectul de lege are lacunele sale. Întâi, din punct de vedere economic, nu poți da peste cap bugetul pentru acest an cu o asemenea sumă, ar fi imposibil, pentru că suma trebuia clar prevăzută încă de la început. Banii trebuie scoși de undeva, nu? Trebuie specificat clar din ce surse vor fi suportați acești bani (cei 600 milioane euro, n.r.). În plus, mai este un amănunt important, moral de data aceasta. Legea, odată promulgată, ar putea afecta grav bolnavii de cancer. După cum am citit cu toții, proiectul de lege privind activitatea de prevenție în sănătate prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor. Este oare corect, din punct de vedere moral ca, după ce ei și așa au fost o dată loviți de soartă, să mai și plătească bani statului? Aceste aspecte trebuie reglementate foarte clar”, au declarat pentru ziarul PUTEREA surse guvernamentale.

Bolnavii, comparați cu... șomerii

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, subliniază că eventualele penalități ce ar fi instituite de lege se referă la o eventuală suportare a unei părți din costurile tratamentului în condițiile în care există refuzul expres în scris al cetățeanului de a participa la aceste programe de prevenție.

„Proiectul de lege al PNL nu prevede absolut nicio sancțiune. Tot ce ne dorim este educarea publicului care se face prin stimulente: gratuitatea unor analize, participarea la programe naționale pe care ni le dorim a se dezvolta. Abia după cinci ani de zile putem vorbim despre eventuale penalități. Marile societăți europene s-au construit pe reguli tari, clar și bine definite. Suntem conștienți de dificultățile pe care le avem în momentul de față în zona rurală: până să vorbim de prevenție, trebuie să vorbim de prezența medicilor acolo. Din păcate sunt comunități în această țară care nu beneficiază de prezența niciunui medic. (...) O eventuală suportare a unei părți din costurile tratamentului este legată în proiectul nostru de lege doar de refuzul expres în scris al cetățenilor de a participa la aceste programe de prevenție. Este, dacă vreți, un model care este implementat la nivelul șomerilor: șomerii sunt instruiți de statul român, li se oferă acel ajutor de șomaj sub condiția unei permanente încercări de a se recalifica și de a se reintegra în muncă. La fel funcționează și această lege", afirmă Stroe.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, afirmă că legea prevenției în sănătate este una bună, iar prevederile acesteia sunt pozitive pentru cetățeni, dar recunoaște că „nicio lege nu e perfectă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-07

TAGURI: lege, preventie, sanatate, buget, pnl, nicolaescu, gorghiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA URBEI
07 Feb 2016

Si-a facut si el vro 10 laboratoare de analize .
UN PACIENT
08 Feb 2016

Referitor la aspectele preventiei, problema trebuie pus altfel si nu atat de marginal si de simplist. 1.Procesul de preventie este legat de mostenirea genetica si de educatie de la varste foarte mici. 2. In scoli si gradinite sunt utile cursuri pentru a opta pentru o alimentatie sanatoasa, cu consum redus de sare si dulciuri; 3. In marile unitati ale industriei alimentare, alimentatie publica, verificate retetele de producere a alimentelor, pentru ca sunt incarcate de sare si zahar, conservanti si alte E-uri care in alte tari sunt permise si la noi sunt folosite; multe sunt cancerigene; 4. Reducerea poluarii aerului, apei, selectarea deseurilor, reciclarea lor, marirea suprafetelor de spatii verzi, amenzi pentru cei care nu curata materiile fecale dupa caini. In Bucuresti poluarea aerului este bine mersi si nimeni nu face nimic pentru sustinerea transportului public si realizarea de parcari care sa nu fie sub geamurile blocurilor de locuit; 5. Medicina muncii este de forma, a plati niste bani degeaba. Nu am vazut un medic din acest domeniu, care sa fie interesat de conditiile de munca, stres si alti factori negativi de la locul de munca. Nu intreaba fiecare salariat cu ce ce confrunta la locul de munca. Altfel, numeroase firme si birouri ar trebui inchise. 6. Preventie se poate face numai prin medicul de familie, la fel si certificatul ca salariatul este apt sa lucreze la un loc de munca anume. 7. Multe cabinete de familie nu au ecograf si un minim laborator de analize medicale, pacientii sunt trimisi la cine stie ce cabinete la mare distanta, unde are o intelegere medicul de familie. 8. Exista persoane care au cotizat ani de zile la asigurarile de sanatate fara a beneficia de un tratament sau interventie chirurgicala, si prin urmare nu vad de ce sa plateasca suplimentar, cand a platit sume consistente pentru sustinerea sistemului actual. 9 Se poate aplica sistemul de la pensii, prin care o parte din asigurarile de sanatate sa fie def
UN PACIENT CONTINUARE
08 Feb 2016

9 Se poate aplica sistemul de la pensii, prin care o parte din asigurarile de sanatate sa fie defalcate ca asigurari de sanatate private, la care mai poate contribui cu o suma si pacientul daca veniturile ii permit. 10. Cei fara venituri sau cu venituri foarte mici, fara o educatie sanitara, locuire decenta, alimentatie sanatoasa, somaj, nu mai au nicio sansa de a mai ajunge la un medic. 11. Statul poate plati 5 analize de baza din care si/sau 2 pentru depistare cu markeri pentru cancer
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...