2017-01-17 00:12

ECONOMIE


Conturile firmelor din UE ar putea fi blocate pentru recuperarea datoriilor

 |  18:46
Conturile firmelor din UE ar putea fi blocate pentru recuperarea datoriilor

Comisia Europeană (CE) propune blocarea conturilor bancare la nivelul UE pentru facilitarea recuperării creanţelor transfrontaliere, se aratăîntr-un document de presă al CE. Noile reglementări vor permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleaşi condiţii în toate statele membre ale UE. În clipa de faţă, întreprinderile anulează creanţe de până la 600 de milioane de euro anual, din cauza costurilor ridicate de recuperare a datoriilor.

Conform CE, aproximativ un milion de întreprinderi mici au probleme cu creanţele transfrontaliere, iar, în fiecare an, se anulează în mod inutil datorii în valoare de până la 600 de milioane de euro, din cauză că pentru întreprinderi este prea descurajator să fie implicate în litigii judecate în străinătate, care pot fi costisitoare şi generatoare de confuzii.

Astfel, iniţiativa CE vizează facilitarea acestor cereri transfrontaliere şi oferă creditorilor o mai mare siguranţă cu privire la recuperarea creanţelor lor, sporind astfel încrederea în tranzacţiile comerciale efectuate în cadrul pieţei unice a UE. Noile reglementări fac parte din programul „Justiţie pentru creştere” al Comisiei, care are drept obiectiv valorificarea potenţialului spaţiului comun de justiţie al UE în favoarea comerţului şi a creşterii.

„Societăţile pierd aproximativ 2,6% din cifra lor anuală de afaceri din cauza creanţelor incerte. Aceasta este o deficienţă a pieţei noastre unice pe care trebuie să o remediem rapid şi energic! Întreprinderile au nevoie de o soluţie simplă - o ordonanţă asiguratorie de indisponibilizare a conturilor bancare aplicabilă la nivel european - astfel încât banii să rămână acolo unde se află până când o instanţă vă lua o hotărâre privind rambursarea fondurilor. În acest context economic dificil, societăţile au nevoie de răspunsuri rapide. Fiecare euro contează, în special pentru întreprinderile mici”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

Prin acest regulament va fi instituită o nouă ordonanţă asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului.

În prezent, autorii fraudelor pot transfera cu uşurinţă bani dintr-un stat membru în altul, acumulând fonduri în diferite conturi din mai multe ţări. Astfel, un exemplu oferit de CE se referă la situaţia unei firme italiene, producătoare de brânză, care furnizează mozzarella unui fabricant de pizza congelată din Franţa. După ce societatea franceză nu şi-a onorat plăţile, firma italiană a încetat livrările, dar a rămas cu facturi neplătite în valoare de mii de euro. CE precizează că situaţia actuală în cele 27 de state membre este complicată din punct de vedere juridic, necesită timp şi este costisitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image