2017-01-21 12:42

ECONOMIE


Conversia creditelor în franci elvețieni agită apele în sectorul bancar

 |  21:01
Conversia creditelor în franci elvețieni agită apele în sectorul bancar

Aprobarea legii conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a creat rumoare în sectorul bancar. Legea fost adoptată în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional şi va pleca la promulgare. Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului. La ea a făcut referire inclusiv preşedintele Iohannis, care a spus că va analiza atent, dar şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care o consideră o “măsură populistă”. În favoarea legii au votat însă 248 de parlamentari, reprezentânt totalul deputaţilor prezenţi în sala de plen.

“Măsura nu a avut niciu studiu de impact. Aşa cum se prezintă, este o lege corectă doar pentru unii. Mai mult, este împotriva legislației europene în domeniu. Şi poate crea un precedent periculos declanşat de nişte motivaţii false. Ea ar putea avea urmări serioase, ce vor afecta situațiile financiare ale băncilor şi capacitatea lor de creditare, situaţie care se va răsfrânge în final asupra consumatorilor. Curtea Constituţională ar trebui sesizată cu privire la acest act normativ”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a reacţionat în urma votului dat de Parlament. El spune că Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, dar costuri economice "deloc neglijabile" pentru societate pe termen lung. "Asistăm la curente populiste ale căror soluţii magice, între ghilimele, bineînţeles, pot genera euforie în randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori şi la iniţiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung”, a spus Isărescu.

Iohannis: “Voi cere o opinie din zona bancară!”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a anunţat că va analiza împreună cu părțile implicate proiectele de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni și eliminarea a 102 taxe iar apoi va face aprecieri asupra acestora. "Eu nu cred că este bine să fac eu acum o apreciere paușală a acestor inițiative, care, așa cum spuneți, pot fi unele denumite populiste. Împreună cu echipa mea, voi lua fiecare act normativ în parte, vom analiza, vom cere opinia și celorlalte părți implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie și, în momentul în care vom avea o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative", a spus Iohannis.

De asemenea, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), spune că băncile nu se vor purta cu gentilețe pe subiectul privind conversia creditelor, iar toți ceilalți vor plăti prețul pentru această lege.

"O decizie luată astăzi, peste zece ani se va putea dovedi neinspirată și invers. În general orice încercare de a face o favoare cuiva este o defavoare făcută tuturor. Să nu credeți că băncile se vor purta cu gentilețe pe acest subiect, ci vor pune la plată pe ceilalți debitori, pe noi debitorii, pe noi cei care vom vrea să luăm credite în viitor. Într-un fel sau altul să nu credeți că este doar banca care va plăti efectele legii, ci vom plăti și noi cei care avem credite în euro sau în lei”, a spus Mitroi, care arată că nu este convins că astfel de măsuri au efectele scontate.

Românii care au luat credite în alte monede, discriminați

Legea conversiei în lei a creditelor imobiliare în franci elveţieni prevede o conversie a acestor credite, fără nicio limită de valoare, la cursul istoric de la data semnării contractului de credit. În prezent, cursul francului elveţian este de circa 4,15 lei, faţă de 2-2,5 lei în perioada 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în moneda elveţiană.

BNR s-a opus actului normativ şi a transmis Parlamentului o poziţie oficială în acest sens, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancară, în data de 10 octombrie. Potrivit BNR, "conversia creditelor la orice alt curs (decât cel actual n.r.) este problematică sub mai multe aspecte ce ţin de: (i) intervenţia administrativă a unei terţe părţi într-un acord de voinţă între client şi bancă; (ii) afectarea semnificativă a patrimoniului băncilor, care poate fi considerată o expropriere fără justă despăgubire şi fără o just cauză".

Banca centrală prezintă şi alte argumente împotriva proiectului, între care faptul că actul normativ propus nu face nicio diferenţă între debitorii care au dificultăţi la plată pentru care pot fi găsite soluţii şi cei care nu se află în astfel de situaţii sau între cei care au credite de mică valoare şi nu au probleme la plată şi cei care au credite de valori mari.

În plus, proiectul îi discriminează pe toţi românii care au luat credite în alte monede în afară de franci elveţieni, precum cei cu credite în lei, care mult timp au plătit rate mult mai mari decât clienţii cu credite în franci, la o valoare similară a creditului, consideră banca centrală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-18

TAGURI: conversie, credite, franci elvetieni, bnr, mugur isarescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image