2017-01-23 08:38


Cooper Pear: Noul regulament propus de BNR restricţionează accesul la creditele de consum

 |  13:29
Cooper Pear: Noul regulament propus de BNR restricţionează accesul la creditele de consum

Noul regulament propus de Banca Naţională a României (BNR) pentru creditarea persoanelor fizice restricţionează accesul la creditele de consum, indiferent dacă acestea sunt garantate sau nu, afirmă, într-un comunicat, specialiştii Cooper Pear.

Totodată, potrivit acestora, acest nou regulament încurajează creditarea în moneda naţională, atât pentru creditele de consum, cât şi pentru creditele destinate achiziţiilor de locuinţe, şi limitează creditarea în alte valute.

”Practic, modificările majore aduse regulamentului sunt date de modul de determinare a venitului eligibil şi de modificarea unor condiţii de acordare a creditelor. BNR propune băncilor ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreşte să se împrumute. Astfel, pentru euro, băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elveţian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă francului elveţian”, a spus Vlad Elias, managing partner Cooper Pear, citat de Agerpres.

El a adăugat că regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuaţiilor de dobândă şi 6% pentru fluctuaţiile de dobândă, indiferent de moneda creditului.

”Din punct de vedere al veniturilor, aceste modificări vor diminua semnificativ sumele în valută pe care un client le poate împrumuta în prezent, mai puţin afectaţi fiind cei care optează pentru creditarea în lei”, a subliniat Elias.

Creditele de consum vor fi şi ele afectate, consideră Vlad Elias, prin limitarea perioadei de acordare la cinci ani şi obligaţia solicitanţilor de astfel de credite de a dispune de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului, ceea ce implică prezentarea unui codebitor sau a unei garanţii imobiliare.

”Nici creditele pentru achiziţia de locuinţe nu au fost uitate de noul regulament, care prevede pentru acest tip de credit un avans minimum de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%”, a adăugat acesta.

Regulamentul va fi supus dezbaterii publice până la 20 septembrie, dată de la care băncile vor avea la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi alinia produsele cu cerinţele BNR.

Cooper Pear este un site care se adresează celor care doresc să contracteze un credit sau să refinanţeze un credit existent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image