2018-12-13 21:03


Costuri uriaşe la fostele credite cu buletinul

 |  21:00
Costuri uriaşe la fostele credite cu buletinul

Persoanele nevoite să-şi schimbe frigiderul, maşina de spălat sau televizorul, care nu dispun de economii, trebuie să treacă adevărate teste de rezistenţă pentru a reuşi să facă o achiziţie în rate. La numai doi ani şi jumătate după celebrul credit cu buletinul, clienţii magazinelor de electrocasnice obţin credite în condiţii extrem de anevoioase şi la costuri exorbitante. 

Comparativ cu perioada în care orice om putea intra într-un magazin de electrocasnice doar cu buletinul şi să plece cu un frigider, un televizor şi o maşină de spălat, situaţia din prezent este total diferită. Întreprinderile financiare nebancare (IFN) care finanţează achiziţiile în rate pun doritorilor de credite numeroase condiţii. Astfel, pentru a obţine un credit pentru un frigider, de exemplu, o persoană are nevoie de aproape la fel de multe acte ca pentru un credit imobiliar.

În cazul unei achiziţii de la retailerul Altex, de exemplu, este nevoie de „adeverinţa de venit, dovadă de vechime la locul de muncă de minim 3 luni, plata unei utilităţi din ultima lună şi formularul de credit completat”. În plus, liber profesioniştii trebuie să aducă: autorizaţia de liberă practică, certificatul de înregistrare fiscală/codul fiscal, declaraţia de venit global pentru anul anterior sau decizia de impunere definitivă pe anul anterior şi decizia de impunere provizorie pe anul în curs.

Comparativ, pentru un credit imobiliar, o persoană ar mai avea nevoie doar de actele specifice, cum ar fi actul de identitate al imobilului şi extrasul de carte funciară.  

IFN-urile au profituri mari şi sigure

Totuşi, după spusele mai multor reprezentanţi ai birourilor de împrumut din cadrul diverşilor retaileri de electronice şi electrocasnice, „aproape 70% din cererile de credit sunt aprobate”.  Nu ştim dacă acest procent este real, însă, cu siguranţă, în majoritatea cazurilor, pentru un credit de 2.000 de lei contractat pe 12 luni, clientul ajunge să plătească în jur de 2.500 de lei.

Este şi cazul Depozitului de Calculatoare, care oferă creditare prin intermediul Cetelem. În acest caz, pentru 2.000 de lei împrumutaţi este necesar un venit minim de 570 de lei. Timp de 12 luni, clientul va avea de plătit o rată lunară de 199 de lei, achitând în total 2.388 lei. Clientul trebuie să aibă minimum 18 ani şi maximum 70 ani şi o vechime de minimum 3 luni la ultimul loc de muncă. 

Sumele rambursate, cu un sfert mai mari decât cele împrumutate

La retailerul Domo, GarantiBank Credite de Consum, care finanţează achiziţiile în rate, oferă mai multe variante de creditare. În cazul opţiunii „Credit pentru Tine”, pentru o sumă creditată de 2.000 de lei, cu o dobândă anuală efectivă de 48,73%, clientul ajunge să plătească lunar 213,10 lei şi în total 2.557,25 lei, aproape cu un sfert mai mult decât valoarea efectivă a produsului cumpărat.

Retailerul online Emag.ro oferă mai multe opţiuni, atât în privinţa creditării, cât şi în privinţa IFN-ului care gestionează creditul. Printre acestea se numără Cardul Avantaj, care este emis de Credit Europe Bank, şi permite cumpărarea în 12, 6 sau 3 rate fără dobândă. În acelaşi timp, clientul poate opta pentru un credit prin intermediul BRD Finance, care percepe o dobândă anuală efectivă începând de la 19,67% pentru creditele de peste un an care depăşesc valoarea de 3.000,01 lei. În condiţiile în care costurile sunt imense, BRD se mândreşte cu faptul că acordă rapid creditul, în cel mult 2 ore. Dacă un client va alege creditul „Super Util” de la BRD Finance, pentru o sumă de 2.000 de lei, acesta va avea de plătit o rată lunară de 215 lei şi va achita în total 2.508 lei, cu un sfert mai mult decât suma împrumutată iniţial.

Un nou trend în domeniu îl reprezintă creditul online. Pentru a convinge clienţii să aleagă această variantă, şi oferă, până pe 30 septembrie 2011, o reducere de 10%  pentru orice cumpărătură mai mare de 1.500 de lei efectuată exclusiv prin . Reducerea de 10% se aplică automat pe factura emisă în urma comenzii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ZYAH
10 Noi 2011

I'll try to put this to good use immediaetly.
Random imageUltimele stiri


loading...