2017-01-24 07:07


Creditarea ar putea scădea cu o treime în acest an

 |  16:50
Creditarea ar putea scădea cu o treime în acest an

România este cea mai expusă ţară din regiune la restructurarea activităţii bancare în următorii ani, arată un raport UniCredit. În caz că băncile austriece vor retrage finanţarea, creditarea din România va scădea cu o treime.

Încetinirea economiei mondiale va avea un impact asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est, scriu analiştii UniCredit în raportul privind perspectivele sectorului bancar. România este, alături de Ungaria, Croaţia, Slovenia şi Slovacia, printre ţările unde există riscul unui efect negativ asupra economiei. Aceste lucruri, cumulate cu dependenţa băncilor româneşti de finanţarea de acţionari fac din România cea mai vulnerabilă ţară din regiune la posibila restructurare a activităţii bancare în următorii ani.

România este încadrată, alături de Bulgaria, Croaţia şi Serbia, în categoria ţărilor cu risc moderat de restrângere a activităţii bancare. UniCredit ia în calcul o restrângere a finanţării de la băncile-mamă către „fiicele” din România cu 30% până în 2015. În acest scenariu, creditarea ar creşte în perioada 2011-2015 cu o medie de 4,3% pe an, sub cele 6,4 procente înregistrate dacă băncile nu vor retrage finanţări. Reducerea avansului creditării cu 2,1 puncte procentuale reprezintă cea mai mare contracţie din regiune. Cererea pentru creditele de consum nu va fi deloc bună în perioada următoare, anticipează UniCredit.

UniCredit estimează că Europa de Est poate gestiona restrângerea activităţii bancare, dar precizează că dezvoltarea surselor locale de finanţare va fi un obiectiv vital pe termen lung.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-13

TAGURI: Unicredit, Romania, creditareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image